De strategie van het nietsdoen

Als we te maken krijgen met een nare of stressvolle gebeurtenis, zijn er verschillende manieren om ermee om te gaan. Je kunt proberen direct wat aan de situatie te doen, of je kunt jezelf kalmeren door bijvoorbeeld afleiding of emotionele steun te zoeken, te ontspannen of proberen de situatie te accepteren. Welke methode of 'copingstrategie' het beste werkt, hangt af van de situatie. Controleerbare gebeurtenissen kun je beter direct aanpakken, maar bij oncontroleerbare gebeurtenissen moet men niet tegen de bierkaai gaan vechten.

Onderzoekster Cecilia Cheng van de universiteit van Hongkong bestudeerde de copingstrategieën van patiënten met functionele dyspepsie.

Deze mensen hebben klachten als pijn in de bovenbuik, misselijkheid en over geven, zonder dat er een lichamelijke oorzaak is gevonden. Waarschijnlijk spelen psychologische factoren een belangrijke rol bij deze ziekte. Cheng ontdekte dat deze patiënten de voorkeur geven aan actieve strategieën wanneer ze problemen te lijf gaan, ook in situaties die ze niet onder controle hebben. De controlegroepen, reumapatiënten en gezonde mensen, gebruiken ook meer actieve strategieën wanneer er nog iets veranderd kan worden, maar proberen de situatie te accepteren of steun en afleiding te zoeken wanneer dat niet zo is. De manier waarop de patiënten met functionele dyspepsie problemen oplossen, vormt wellicht een oorzaak van hun onbegrepen buikklachten. Vechten tegen de bierkaai is dan niet alleen een nutteloze, maar ook een ongezonde bezigheid.

(Psychosomatic Medicine, november/december 1999)

auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik zit niet lekker in mijn vel

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

De winnaars van de schrijfwedstrijd ‘En nu is het klaar’

‘Welke gebeurtenis wil je achter je laten? Schrijf een afscheidsbrief aan een nare ervaring, relat...

Lees verder
Artikel

Lekkere stress

Lees verder
Artikel

Enge dingen

Lees verder
Artikel

Alledaagsheid stimuleert de fantasie

Lees verder
Training

Mindful eten

Lees verder
Artikel

Onwetendheid

Lees verder
Advies

Dilemma: Overlevingskans of moederschap

Lees verder