We hebben allemaal kanker. Dat is wat de Franse psychiater David Servan-Schreiber zegt: ‘We hebben allemaal kanker.’

Training Depressie beter begrijpen
Training

Training Depressie beter begrijpen

  • Leer depressie beter begrijpen aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten
  • Ontdek welke eerste stappen je kunt zetten om beter met je depressie om te gaan
  • Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
Bekijk de training
Nu maar
45,-

Aan de lopende band produceert ons lichaam cellen waaraan iets mankeert. Normaliter worden die cellen keurig onder controle gehouden of opgeruimd door ons lichaam. Maar bij één op de vier mensen gaat het mis. Bij hen loopt het aantal foute cellen zo gierend uit de hand dat ze doodgaan. Zo niet bij David Servan-Schreiber. Hij is 47 en heeft twee keer een hersentumor gehad. De eerste op z’n 31ste, de tweede zeven jaar later. En hij leeft nog steeds.

Maar daarover later meer. Eerst iets over zijn bestseller Uw brein als medicijn (2004). Liefst 1,3 miljoen mensen in 28 landen kochten zijn hartstochtelijke pleidooi voor een leven zonder prozac en psychoanalyse. Wie het succes van dat boek wil begrijpen, hoeft David Servan-Schreiber maar te ontmoeten. Eerst glimlacht hij, en alles in zijn gezicht doet mee: zijn ogen, zijn kraaienpootjes. Wat hij vervolgens doet, is je overtuigen, je meenemen, je enthousiast maken voor zijn boodschap.

‘Het is te gek voor woorden dat vandaag de dag zoveel mensen antidepressiva krijgen,’ zegt Servan-Schreiber. ‘Dat zijn heel zware medicijnen die de meesten helemaal niet nodig hebben. Door iets te doen

Log in om verder te lezen.