Turboman is een wacho

Moderne mannen begrijpen dat het klassieke macho-gedrag taboe is en dat zij hun 'vrouwelijke', verzorgende kanten moeten ontwikkelen. Maar de oude identiteit is nog niet geheel verdwenen en de nieuwe nog niet uitgekristalliseerd. Mannelijkheid anno 1997 mist een duidelijk karakter. Op de nieuwe mythe van de mannelijkheid zullen we dus nog even moeten wachten. In de film Jingle All The Way, in Nederland een van de kassuccessen van de afgelopen kerstvakantie, zien we de mannelijke superheld Arnold Schwarzenegger worstelen met een bij uitstek hedendaags mannenprobleem. Het is niet voldoende voor zijn vrouw en zoontje dat hij in het zweet zijns aanschijns geld verdient voor het gezin, integendeel. Zowel vrouw als kind zijn boos op hem en vol verwijten.

Hij werkt te hard en hij komt daardoor elke dag laat thuis; hij mist zijn zoons judo-graduering en is bovendien vergeten het kerstcadeau te kopen dat elk jongetje dat jaar onder de boom moet vinden om mee te kunnen tellen: de pop Turbo-man. Deze pop blijkt vervolgens uitverkocht. Na een hectische maar vergeefse jacht op het speelgoed rolt Schwarzenegger per ongeluk een feestparade in waar hij tegen wil en dank tot een levende Turbo-man transformeert. Hij wordt namelijk aangezien voor de vervanger van de acteur die daarvoor was ingehuurd en die door het onveilige Turbo-verkleedpak is geëlektrocuteerd. Geholpen door de straalmotoren van het Turbo-pak weet hij zijn zoontje op het nippertje te redden van een vreselijke val in de diepte. Nu kan hij hem bovendien een Turbo-man aanbieden, want het hoort bij zijn rol dat hij een willekeurig kind uit de juichende menigte de pop cadeau doet. Maar de jongen geeft de pop grootmoedig weg – hij heeft immers een levende Turbo-man als vader.

Wennen aan de wacho

In het eerste nummer van Psychologie (april 1982) analyseert de Amerikaanse klinisch psycholoog Joseph Pleck de veranderingen in sekserol-identiteit van de man. Daarin stelt hij dat het hanige gedrag van mannen is

Log in om verder te lezen.
auteur

Lisette Thooft

» profiel van Lisette Thooft

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe blijf ik rustig tegen mijn kinderen?

Ik word regelmatig boos op mijn kinderen van 4 en 6 jaar. Op weg naar mijn werk voel ik me dan rot e...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Advies

Man met autisme: ‘Mijn leidinggevende ziet mijn kwaliteiten niet’

Lees verder
Training

Ontspannen opvoeden

Lees verder
Artikel

Bij ons thuis: de kracht van gezinsrituelen

Lees verder
Artikel

Benjamin Spock

Lees verder
Artikel

Aanleg gaat voor opvoeding

Lees verder
Artikel

Gelukzalige gevoelens van bungeejumpers

Lees verder
Advies

Hoe sport iemand met diabetes?

Lees verder