Relaties

Wie op de lijn let, kan beter niet uit eten gaan met die slanke kennis die altijd enorme maaltijden verstouwt. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Zij waren benieuwd in hoeverre de omvang van je tafel­genoot je eetgedrag beïnvloedt.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Om dit te testen lieten ze proefpersonen naar een film kijken samen met een tweede ‘proefpersoon’, die in werkelijkheid hoorde bij het onderzoeksteam. Deze vrouw was heel slank, maar droeg soms een pak dat haar dertig kilo zwaarder maakte.

Tijdens de film kregen de proefpersonen allerlei schaaltjes met hapjes voorgezet. De under­cover medewerkster mocht als eerste kiezen, daarna de proefpersoon. Wat bleek? De meeste mensen kozen een portie van dezelfde grootte als de undercover-onderzoekster, ongeacht of zij dik of dun oogde. Maar als ze dik was, aten de echte proefpersonen wel een stuk minder van hun porties, terwijl ze lekker doorsnaaiden als ze slank was.

Veel lijners denken dat ze van tafelen met een dik persoon meer gaan eten, zeggen de onderzoekers; maar een maaltijd met een dunnerd die veel eet is dus veel riskanter, omdat je je eetgedrag dan minder bijstelt.

Journal of Consumer Research, nog te verschijnen

Meer zien van deze eettest? Bekijk het filmpje van de

onderzoekers op psychologiemagazine.nl