Waarom heb ik van die angstige dromen?

Beste mevrouw de Neef,
Ik droom heel vaak en vaak weet ik nog wat ik heb gedroomd. De laatste tijd droom ik ook vaak dat ik heel bang ben.

Ik heb pas geleden een paniekaanval gehad, net nadat ik wakker werd uit zo'n angstige droom. Alleen de angst in mijn dromen kan ik niet plaatsen – ik kan deze niet verklaren met de werkelijkheid. Kan ik hier iets aan doen?

In het dagelijkse leven ben ik nergens bang voor. Betekent het iets als je angstig bent in je dromen? Vaak droom ik dat ze achter me aan zitten.

Groet,
Kimberly

Ons advies

Beste Kimberly,
Je schrijft dat je overdag nergens bang voor bent, maar dat je de laatste tijd ’s nachts droomt dat je erg bang bent. Vervelend voor je!

‘s Nachts verwerk je allerlei indrukken die je hebt opgedaan toen je wakker was: wat je zelf hebt meegemaakt of wat je van anderen hebt gehoord. Dingen die je gezien, gehoord of gelezen hebt, of waarover je fantaseerde. Ook reageer je in je slaap op dingen die van buiten komen, licht of geluid bijvoorbeeld, zonder dat je er wakker van wordt. Grote en belangrijke ervaringen of kleine onbenullige voorvallen, ervaringen van gisteren of van een jaar geleden, het kan allemaal in een droom terugkomen in de meest gekke combinaties.

Sommige mensen hebben een tijdje beangstigende dromen nadat ze iets vervelends hebben meegemaakt. Ik neem aan dat dat bij jou niet het geval is, anders had je het wel in je brief vermeld. Soms veranderen dromen van inhoud en sfeer als je een drukke tijd doormaakt met veel stress. Ook daar schrijf je niets over in je brief.

In je slaap reageert je lichaam op je dromen. Je kunt lachen in je slaap als je over iets grappigs droomt of huilen als je over iets verdrietigs droomt. Is het een enge droom, dan kunnen je spieren zich gaan spannen, je hart kan sneller gaan kloppen, je ademhaling kan gaan versnellen. Het is dan ook niet zo gek dat, als je wakker wordt uit zo’n droom, die lichamelijke spanning uitmondt in een paniekaanval, zoals jij laatst hebt meegemaakt.

Ik kan me voorstellen dat je daardoor opziet tegen het slapen gaan. Je bent misschien bang om weer een enge droom te krijgen of een paniekaanval. Je gaat dan al gespannen slapen, en dat lijkt me niet bevorderlijk voor je nachtrust.

    Wat je eraan kunt doen? Je zou een van de onderstaande tips kunnen proberen:
  • wachten tot het vanzelf overgaat

  • voor het slapen gaan of in bed wat ontspanningsoefeningen doen

  • voordat je gaat slapen tegen jezelf zeggen dat je zo’n enge droom best aan kunt

  • als je wakker wordt uit een enge droom jezelf geruststellen: ‘het was maar een droom’

  • en je zou ook nog kunnen letten op het bijzondere van zo’n droom, want vaak zijn het heel ingenieuze spannende verhalen, die jouw brein toch maar mooi bedacht heeft.


Ik wens je een goede nachtrust,
Manja de Neef
Expert

Manja de Neef

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Succesvol dromen

Lees verder
Verhaal

Schrijven helpt: afscheid nemen van oud zeer

Allemaal dragen we ons verleden met ons mee. Op zich is dat mooi: vroegere ervaringen hebben ons wij...

Lees verder
Artikel

Dik door vertekend zelfbeeld

Lees verder
Advies

Ruik ik wel lekker uit mijn mond?

Lees verder
Artikel

Oefeningen tegen angst

Lees verder
Advies

Mijn zoon (5) heeft faalangst

Lees verder
Interview

Muzikant Spinvis ‘Een mens heeft een plan nodig, hij moet iets willen’

Lees verder
Advies

Ik ben bang om zwanger te zijn

Lees verder