De vraag

Ik voel me zo neerslachtig

Ik heb al ruim acht maanden te kampen met een voortdurend neerslachtig gevoel. Redenen hiervoor zijn – zo schat ik in – een verbroken relatie die nooit uitgepraat is, werk waar ik niet met plezier naar toe ga en geluidsoverlast (muziek) door mijn buurman. Van dit laatste ben ik erg gespannen geraakt omdat ik erg gevoelig ben voor geluiden.

Ik realiseer me dat er iets moet veranderen, want dit gevoel duurt mij te lang. Ik weet alleen niet waar ik moet beginnen, bij mezelf of de externe factoren aanpakken? Wat het eerste betreft: ik ben overgevoelig voor tegenslagen en uit die gevoelens bijna nooit. Wat het laatste betreft heb ik met betrekking tot de geluidsoverlast wel diverse pogingen gedaan, maar mijn buurman blijft stug doorgaan.

Vriendelijke groeten van Naomi

Het advies

Expert

Willem van de Sanden

Psychotherapeut

Problemen van binnenuit (of komen die eigenlijk ook van buitenaf?) en problemen van buitenaf (of komen die eigenlijk ook van binnenuit?). Wat is binnen en wat is buiten. Het lijkt mij in dit geval een wisselwerking tussen binnen en buiten. Je bent heel gevoelig, en dat is een goede eigenschap en je bent gesloten, vaak ook goed maar niet wanneer je jezelf daardoor in de weg zit, en er zijn onplezierige dingen die op je inwerken en waar je geen verweer tegen lijkt te hebben. Reden genoeg om neerslachtig te zijn.

Neerslachtigheid heeft vaak te maken met een gevoel van machteloosheid. Je zegt terecht dat je het moet aanpakken. Actie helpt meestal. Het machteloosheidgevoel verdwijnt daardoor. Het geeft niet echt of je begint met jezelf of met de omgeving want het een staat niet los van het ander. Stappen nemen om de relatie uit te praten is beiden: jij doet iets wat in en buiten jou effect heeft.

Een andere mogelijkheid is dat je het loslaat. Lik je wonden en laat het achter je. Dat is ook actie. Pak je leven weer op. Steek je energie in dingen die je raken of boeien of een tevreden gevoel geven. Richt je aandacht op het verwezenlijken van positieve doelen. Laat je niet van de wijs brengen door tegenslagen want dat zijn vaak leermomenten. Het betekent dat je plannen of aanpak een beetje moet wijzigen of even hulp moet vragen. Hulp vragen is gezond en slim. En nog een vraag: hoe boos mag jij van jezelf zijn? Kwaad zijn is je kracht toelaten en dat helpt meestal. Dan nemen anderen je meer serieus.

Praat met een vriend of vriendin over de verbroken relatie en je gevoelens daarover. Als dat je oplucht, is dat zeker goed. Hou het kort.

Ik heb ook een beetje de indruk dat je oververmoeid bent en daardoor extra gevoelig voor storingen van buitenaf. Kun je een paar dagen weg, liefst een week, en ergens in een prettige omgeving tot rust komen op jouw manier? Dat geeft vaak ook frisse, nieuwe ideeën. Bijvoorbeeld een andere baan zoeken of verhuizen of een opleiding gaan volgen.

Zie mijn website voor meer tips over hoe een depressie te bestrijden.

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

‘Variatie maakt de wereld beter’

Of we nu doof, transgender, geniaal, gehandicapt of wat dan ook zijn, we herkennen ons vrijwel allem...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Verhaal

Dit zeggen experts over digitaal opvoeden

Smartphones, tablets en games zijn niet meer weg te denken uit het leven van onze kinderen. Wat is d...

Lees verder
Artikel

Mannen ongesteld?

Lees verder
Advies

Sinds onze verhuizing ben ik depressief

Lees verder
Kort

Depressief mediagebruik

Lees verder
Interview

Aan den lijve

Lees verder
Kort

Abonnement op depressie

Lees verder
Artikel

Eerste Hulp Bij Ongelukkig

Lees verder