Zo stop je met troost-eten

Verzet uw zinnen: dwing uzelf even iets compleet anders te doen, als de behoefte aan troostvoedsel de kop opsteekt. Iets waarmee u niet uw smaak, maar uw andere zintuigen prikkelt. Neem een lekker geurend bad, maak een wandeling in een mooi natuurgebied, ga naar de bioscoop, lees een boek of laat u masseren… Zo merkt […]

Verzet uw zinnen: dwing uzelf even iets compleet anders te doen, als de behoefte aan troostvoedsel de kop opsteekt. Iets waarmee u niet uw smaak, maar uw andere zintuigen prikkelt. Neem een lekker geurend bad, maak een wandeling in een mooi natuurgebied, ga naar de bioscoop, lees een boek of laat u masseren… Zo merkt u dat u onbehaaglijke gevoelens ook kunt verzachten met andere dingen dan voedsel.

Online training

Denk je slank

  • Ontwikkel een sterke wilskracht
  • Ontdek eetgewoontes die bij je passen
  • Afvallen met blijvend resultaat

bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

Maak een lijst van wat u écht ooit wilt doen. Zo komt u uit het ‘ik-moet-NU-eten-moment’ en gaat u de zaken weer in perspectief zien. Dat schrijft de Amerikaanse klinisch psychologe Susan Albers in haar onlangs verschenen boek Vijftig manieren om jezelf te troosten zonder voedsel. Koop een mooi notitieboekje voor uzelf en schrijf er fijne toekomstdromen in op momenten dat u zich akelig voelt. Let wel: alleen wensen noteren zet geen zoden aan de dijk – bedenk ook concrete manieren waarop u ze kunt realiseren.

Verbied uzelf niets, maar bedenk alternatieven. Psychologe Marieke Adriaanse van de Universiteit Utrecht vroeg proefpersonen die wilden afvallen, wanneer en met welke snacks ze zondigden. Daarna liet ze hen een actieplan formuleren. Sommigen moesten zich daarbij focussen op wat ze wilden voorkomen (‘Als ik me ellendig

Log in om verder te lezen.

auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

‘Ik dacht dat hij een heel lastig kind was’

Connor was een onhandelbaar kind, tot het vermoeden rees dat er méér aan de hand was. Pas drie jaa...

Lees verder
Verhaal

Wat te doen bij keuzestress?

Net als veel leeftijdgenoten wil journalist Carlijn Bult (32) graag álles uit het leven halen, maar...

Lees verder
Video

Spirituele ervaringen: meer tussen hemel en aarde

Bekijk video
Artikel

‘We leefden met twee tijdbommen in huis’

Lees verder
Artikel

Brief aan jezelf: een jaar later

Lees verder
Verhaal

Praten op je werk over psychische problemen

Lees verder
Artikel

Liefde voor vissticks is erfelijk

Lees verder
Artikel

Selectief met medelijden

Lees verder