Verzet uw zinnen: dwing uzelf even iets compleet anders te doen, als de behoefte aan troostvoedsel de kop opsteekt. Iets waarmee u niet uw smaak, maar uw andere zintuigen prikkelt. Neem een lekker geurend bad, maak een wandeling in een mooi natuurgebied, ga naar de bioscoop, lees een boek of laat u masseren… Zo merkt u dat u onbehaaglijke gevoelens ook kunt verzachten met andere dingen dan voedsel.

Training Mindful eten
Training

Training Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
  • Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Maak een lijst van wat u écht ooit wilt doen. Zo komt u uit het ‘ik-moet-NU-eten-moment’ en gaat u de zaken weer in perspectief zien. Dat schrijft de Amerikaanse klinisch psychologe Susan Albers in haar onlangs verschenen boek Vijftig manieren om jezelf te troosten zonder voedsel. Koop een mooi notitieboekje voor uzelf en schrijf er fijne toekomstdromen in op momenten dat u zich akelig voelt. Let wel: alleen wensen noteren zet geen zoden aan de dijk – bedenk ook concrete manieren waarop u ze kunt realiseren.

Verbied uzelf niets, maar bedenk alternatieven. Psychologe Marieke Adriaanse van de Universiteit Utrecht vroeg proefpersonen die wilden afvallen, wanneer en met welke snacks ze zondigden. Daarna liet ze hen een actieplan formuleren. Sommigen moesten zich daarbij focussen op wat ze wilden voorkomen (‘Als ik me ellendig voel, zal ik me niet aan chocola vergrijpen’), anderen juist op wat ze wél wilden (‘Als ik me ellendig voel, ga ik een appel eten’). Het eetdagboek van beide groepen toonde een week later een duidelijk verschil – de tweede groep zondigde minder vaak.

Wees mild voor uzelf. Wie heeft geleerd zichzelf met voedsel te troosten als het tegenzit, is daar niet van de ene dag op de andere van af. Volgens hoogleraar Anita Jansen, eetstoornisdeskundige aan de Universiteit Maastricht, kan het enige tijd duren voordat u er gunstigere gewoontes voor in de plaats hebt aangeleerd.