Hoe kan ik stoppen met piekeren?

Ik ben de laatste tijd heel onzeker over mezelf. Wat anderen zeggen, trek ik me erg aan. Ik voel me er raar over, pieker veel, heb de behoefte om te huilen en weet helemaal niet wat ik daarmee aan moet. Heeft u advies voor mij?

Ons advies

Psycholoog Fred Sterk:
U beschrijft een bekende gemoedstoestand: u weet niet wat u voelt, maar het is in elk geval niet fijn, en welke oplossing u ook bedenkt, niets lijkt te werken. Sterker nog, juist door het zoeken naar oplossingen in het denken, blijft er steeds minder ruimte over vanbinnen en komt u steeds verder vast te zitten. Dit is het principe van de neerwaartse spiraal.
Uw probleem vraagt dus om een ander antwoord dan analyseren en acties bedenken. Op de momenten dat u zich niet goed voelt, is uw brein namelijk al uitgeput, overstuur en overprikkeld. Wat kan helpen, is uw aandacht verschuiven van het denken naar het lichaam. Dat kan al door uw focus te verleggen naar een rustige, regelmatige ademhaling, waardoor u zich makkelijker ontspant. Ongetwijfeld zullen uw gedachten daarbij steeds als ‘stoorzender’ tussenbeide komen. Dat is niet erg, zolang u dat vriendelijk opmerkt en uw aandacht weer terug naar de ademhaling brengt.

U kunt de oefening eventueel combineren met geruststellende woorden. Leg de rechterhand op de hartstreek en zeg bij iedere uitademing: ‘Het is goed, jij bent goed, ik hou van je’ of ‘Ontspan, vertrouw en waardeer.’ Met deze mindfulnessoefening leert u het piekeren te stoppen en meer in het ‘nu’ te leven. Zie ook de training van Psychologie Magazine voor meer verdieping: psychologiemagazine.nl/academy/mindfulness.

Expert

Fred Sterk

Zelfbeeld

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Stoppen met tobben

Malen in je hoofd, woelen in je bed - piekeren kost veel energie. Toch bestaat er ook zoiets als 'go...

Lees verder
Kort

Past thuiswerken bij je?

Doe de checklist!

Lees verder
Advies

Elke nacht lig ik urenlang wakker

Lees verder
Advies

Ik heb geen tijd om te piekeren

Lees verder
Artikel

Piekeren is prima

Lees verder
Advies

Ik durf mijn gepieker niet los te laten

Lees verder
Advies

Mijn vriend twijfelt na drie jaar nog over onze relatie

Lees verder
Advies

Mijn hoofd wil piekeren en ik niet

Lees verder