Collega geeft seksuele signalen

Ik (man, 41, hetero) heb een nieuwe, mannelijke collega. Na een aantal gezamenlijke projecten hebben we een goede band opgebouwd, maar nu heeft hij seksuele toespelingen naar mij gemaakt. Hoe kan ik dit gedrag omzeilen?

Ons advies

Ik kan me twee strategieën voorstellen: een reactieve en een proactieve. In beide gevallen draait het om duidelijk zijn op een respectvolle manier. Bij de reactieve aanpak stelt u het onderwerp niet actief aan de orde, maar laat u bij de eerstvolgende seksuele toespelingen merken dat die aan u niet besteed zijn. Door ze te negeren of aan te geven dat u ze onprettig vindt. U kunt uw collega ook vragen om toelichting: wil hij er iets mee zeggen of zijn het betekenisloze grapjes? Vervolgens kunt hem vriendelijk verzoeken ermee op te houden.
Bij een proactieve insteek gaat u zelf het gesprek met hem aan. Vertel dat u zijn signalen ervaart als erotische toespelingen. Is dat terecht? Valt hij op mannen? Snapt hij dat u dat niet doet? Door de boel op een vriendschappelijke manier open te gooien, blijft u beiden in uw waarde en komt u meer over hem te weten. Gewoon vragen naar zijn bedoelingen kan jullie contact ook verdiepen. Ontstaat er een discussie en wordt hij bijvoorbeeld boos, dan kunt u dat maar beter weten. //

Expert

Gertjan van Zessen

Seksuologie

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

6x waarom je op vakantie moet

Nog geen vakantie geboekt dit jaar? Je knapt er écht behoorlijk van op.

Lees verder
Artikel

Mentaal bikiniproof in één dag

Het is weer tijd voor bikini of badpak. Maar onder je kantoorkloffie bevindt zich allesbehalve een k...

Lees verder
Kort

‘Wie zijn baan kwijtraakt, gaat door een rouwproces’

Lees verder
Advies

‘Ik heb geen idee wie ik ben’

Lees verder
Video

Video: Eerste hulp bij burn-out

Lees verder
Artikel

Blog: dit is waarom gezond perfectionisme niet bestaat

Lees verder
Video

Video: Eerste Hulp bij onzekerheid over je uiterlijk

Lees verder
Artikel

Vijf oude wijsheden voor een zen-zomer

Lees verder