Een aantrekkelijke man vroeg vrouwen in een discotheek ten dans tijdens langzame nummers: ‘Hallo, ik heet Antoine. Wil je met me dansen?’ Soms raakte hij de vrouw daarbij een seconde licht aan op haar arm, en soms niet. Vrouwen die werden aangeraakt, gingen veel vaker op zijn verzoek in dan de vrouwen die niet door hem werden aangeraakt.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
€ 175,-

De onderzoekers denken dat aanraking ­gewillig maakt omdat het aanraken van een ander dominantie suggereert. En, zo stellen de Franse onderzoekers, vrouwen vallen op dominante mannen. Inderdaad bleek dat de aangeraakte vrouwen Antoine dominanter en aantrekkelijker vonden.

Uit eerdere onderzoeken was echter al bekend dat aanraking ook mannen bereidwilliger maakt. Bijvoorbeeld bij deelname aan straat­enquêtes, of bij het proeven van dingen in de supermarkt. Serveersters die hun klanten licht aanraken, krijgen meer fooi. Dat lijkt toch lastig te verklaren door dominantie. Onderzoeker Nicolas Guéguen: ‘Aanraking maakt ook dat we iemand als sympathieker en altruïstischer beoordelen. Dat speelt ook mee in de bereidheid iets te doen voor die ander.

Social Influence, augustus 2007