Hoe goed is jouw mensenkennis al? Beantwoord de volgende vier vragen:

 1. Wie zijn beter in het lezen van lichaamstaal?
  A. Mannen
  B. Vrouwen
  C. Allebei even goed
 2. Welke vrouwen krijgen de meeste aanspraak?
  A. Knappe vrouwen met ideale maten
  B. Vrouwen die flirten
  C. Vrouwen die zich afstandelijk gedragen
 3. Iemand recht in de ogen kijken als diegene tegen je praat:
  A. …is een teken van respect en eerlijkheid
  B. …is onbeschoft en brutaal
  C. …is in sommige culturen onbeschoft en in andere juist beschaafd
 4. Wat gebeurt er als een man en een vrouw die elkaar aantrekkelijk vinden naderen?
  A. Ze gaan er plotseling duidelijk jonger uitzien
  B. Ze worden zenuwachtig en kijken veel weg
  C. Ze kunnen hun blik nauwelijks van elkaar afwenden

Congres over lichaamstaal

Wil je meer leren over lichaamstaal en non-verbale communicatie? We geven drie kaarten ter waarde van €390,- weg voor het European Congress Non Verbal Communication and Body Language op 5 oktober 2018 in het Tropenmuseum in Amsterdam. Winnen? Vul het formulier in onderaan de pagina.
Bezoek de website voor meer informatie.

De antwoorden

 1. Vrouwen zijn gemiddeld beter in het lezen van non-verbaal gedrag. Onderzoekers aan de Harvard-universiteit lieten proefpersonen van beide seksen korte, geluidloze filmfragmenten zien waarin een man en een vrouw met elkaar spraken. 87 procent van de vrouwen schatte de situaties goed in op basis van gebaren en lichaamshouding; dat gold voor slechts 42 procent van de mannen. Homoseksuele mannen en mannen in de ‘zachte’ sector zoals acteurs, verplegers en kunstenaars scoorden bijna net zo goed als vrouwen.
 2. Het is een fabeltje dat je als vrouw afstandelijk moet doen om aandacht te krijgen. Ook zijn het niet de knapste vrouwen die meer worden benaderd. Het juiste antwoord is B: vrouwen die de meeste flirtsignalen uitzenden, worden het meeste aangesproken. Uit een onderzoek van de Amerikaanse psychologe Monica Moore bleek dat vrouwen die meer dan 35 signalen per uur uitzonden – zoals lippen tuiten, het hoofd naar achteren gooien of aan het haar friemelen -, gemiddeld vier toenaderingspogingen kregen.
 3. In onze westerse cultuur beoordelen we iemand die onze blik ontwijkt meestal negatief, omdat we vinden dat oogcontact laat zien dat we geïnteresseerd zijn en niets te verbergen hebben. Maar voor bijvoorbeeld Chinezen, Indonesiërs en Mexicanen duidt te veel oogcontact juist op slechte manieren. Het juiste antwoord is dus C.
 4. Er doen zich fysiologische veranderingen voor bij mensen die in de buurt komen van iemand van het andere geslacht. Spieren trekken zich samen, wallen onder de ogen slinken, het gezicht trekt strakker, het lichaam spant zich, buiken worden automatisch ingetrokken, borsten gaan vooruit. Zowel mannen als vrouwen gaan kwieker lopen in de buurt van de andere sekse. Hoewel dat meestal volledig onbewust gebeurt, proberen mannen en vrouwen zich op deze manier zo jong en vitaal mogelijk te presenteren. Tip: kijk op het strand eens wat er gebeurt als een man en vrouw elkaar naderen langs de vloedlijn. Doordat ze zijn ontdaan van kleding is beter te zien hoe ze wat rechter gaan lopen en hun buiken een beetje inhouden.