Zo kijkt een meesterverleider naar het strand

Vrouwen verleiden als kunstvorm, dat is wat een casanova doet – in tegenstelling tot een don juan, die makkelijke, korte avontuurtjes najaagt. Hedendaagse casanova’s noemen zich pick-up artists en wisselen online verleidingstactieken uit. Hun inspiratiebronnen heten Style en Mystery: pseudoniemen van Neill Strauss en Erik Von Markovik, die te boek stelden hoe ze vrouwen versieren […]

Vrouwen verleiden als kunstvorm, dat is wat een casanova doet – in tegenstelling tot een don juan, die makkelijke, korte avontuurtjes najaagt. Hedendaagse casanova’s noemen zich pick-up artists en wisselen online verleidingstactieken uit. Hun inspiratiebronnen heten Style en Mystery: pseudoniemen van Neill Strauss en Erik Von Markovik, die te boek stelden hoe ze vrouwen versieren en daarmee de kritiek kregen seksistisch en vrouw­onvriendelijk te zijn.

Maar wérken hun veroveringsstrate­gieën eigenlijk? ‘Jazeker,’ zegt Nathan Oesch, evolutionair psycholoog aan de universiteit van Oxford. Met zijn collega Igor Miklousic zocht hij in de ­literatuur naar wetenschappelijke ­onderbouwing. ‘De meeste versiertechnieken van casanova’s steunen op bewezen psychologische en biologische principes.’ Zoals aanraking, dat door de verleiders mysterieus kino wordt ­genoemd. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen eerder ­geneigd zijn hun telefoonnummer te ­geven of mee te gaan dansen als mannen hen eerst een paar seconden aanraken bij de ­onderarm.

Is het niet slinks en onecht om haar met zulke trucjes te verleiden? Nee, vinden Oesch en Miklousic, vrouwen manipuleren mannen immers ook in het verleidingsspel door make-up te dragen of parfum op te doen. Oesch: ‘Natuurlijk zijn er mannen die op een verkeerde manier gebruikmaken van versiertechnieken, maar dat betekent

Log in om verder te lezen.
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Het klikt – maar waarom?

Met sommige mensen lijkt het bij de eerste ontmoeting alsof je elkaar al jaren kent. De magie van de...

Lees verder
Artikel

Mááám, zijn we er al?

Voor kleine kinderen is vakantie niet altijd een feest, zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Op...

Lees verder
Artikel

Waarom val ik op mannen met blonde krullen?

Lees verder
Artikel

5 x zó ben je onweerstaanbaar

Lees verder
Kort

Zo herken je flirtgedrag

Lees verder
Advies

Ik voel me seksueel aangetrokken tot een ander type

Lees verder
Artikel

Waarom is het verleidelijk als een vrouw in gesprek met een man haar borsten aanraakt?

Lees verder
Advies

Wat moet ik met zijn voetfetisj?

Lees verder