Vrouwen verleiden als kunstvorm, dat is wat een casanova doet – in tegenstelling tot een don juan, die makkelijke, korte avontuurtjes najaagt. Hedendaagse casanova’s noemen zich pick-up artists en wisselen online verleidingstactieken uit. Hun inspiratiebronnen heten Style en Mystery: pseudoniemen van Neill Strauss en Erik Von Markovik, die te boek stelden hoe ze vrouwen versieren en daarmee de kritiek kregen seksistisch en vrouw­onvriendelijk te zijn.

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

Maar wérken hun veroveringsstrate­gieën eigenlijk? ‘Jazeker,’ zegt Nathan Oesch, evolutionair psycholoog aan de universiteit van Oxford. Met zijn collega Igor Miklousic zocht hij in de ­literatuur naar wetenschappelijke ­onderbouwing. ‘De meeste versiertechnieken van casanova’s steunen op bewezen psychologische en biologische principes.’ Zoals aanraking, dat door de verleiders mysterieus kino wordt ­genoemd. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen eerder ­geneigd zijn hun telefoonnummer te ­geven of mee te gaan dansen als mannen hen eerst een paar seconden aanraken bij de ­onderarm.

Is het niet slinks en onecht om haar met zulke trucjes te verleiden? Nee, vinden Oesch en Miklousic, vrouwen manipuleren mannen immers ook in het verleidingsspel door make-up te dragen of parfum op te doen. Oesch: ‘Natuurlijk zijn er mannen die op een verkeerde manier gebruikmaken van versiertechnieken, maar dat betekent

Log in om verder te lezen.