Mannen vallen op dikke billen

Welke van deze vrouwen vindt u het mooist? Westerse vrouwen hebben een voorkeur voor de rechte lijnen van de linkervrouw, genre fotomodel.

Mannen vallen massaal voor het zandloperfiguur in het midden, type playmate. Pech voor de gemiddelde vrouw, want die ziet eruit als de mollige meid rechts.

Waarom zouden vrouwen die willen afslanken, graag hoekiger zijn dan mannen aantrekkelijk vinden? Aan die vraag wijden twee Californische antropologen een lang artikel in Psychology Today. Hun verklaring: vrouwen volgen de mode en daar geldt ondergewicht nu als begerenswaardig, omdat ‘iedereen’ tegenwoordig naar overgewicht neigt. Maar mannen volgen voorkeuren die hun door eeuwen evolutie zijn ingegeven en die schrijven een relatief fors achterwerk voor. Bij vrouwen is dat namelijk de plek waar een speciaal soort vetten wordt opgeslagen dat onmisbaar is voor hersentjes in de groei: het omega-3-vet DHA. In de laatste maanden van de zwangerschap en tijdens de borstvoeding heeft het kind er zoveel van nodig dat een vrouw daar niet tegenop kan eten. Een stevige DHA-buffer in billen en bovenbenen biedt dan uitkomst. Heeft een moeder die niet, dan wordt haar kind minder slim.

Waarom vetopslag rond de taille mannen niet kan bekoren? Ten eerste omdat daar geen DHA wordt opgeslagen. Maar een vrouw die relatief veel vet rond de taille heeft, krijgt ook vaker een te dik kind. Dat kan een

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Verminking

Kun je een goed sociaal leven opbouwen als je verminkt bent door brandwonden? De Engelsman James Par...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Deze week in ‘De Psycho Show’

Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink presenteren vanaf september samen 'De Psycho Show'. In dit spli...

Lees verder
Artikel

Wat vinden we mooi?

Lees verder
Artikel

Krijgen mooie mensen soms sneller een baan?

Lees verder
Artikel

Jonge blik

Lees verder
Artikel

Blij met je lijf

Lees verder
Advies

Ik voel me seksueel aangetrokken tot een ander type

Lees verder
Kort

Wanneer ben je aantrekkelijk?

Lees verder