Mannen vallen massaal voor het zandloperfiguur in het midden, type playmate. Pech voor de gemiddelde vrouw, want die ziet eruit als de mollige meid rechts.

Waarom zouden vrouwen die willen afslanken, graag hoekiger zijn dan mannen aantrekkelijk vinden? Aan die vraag wijden twee Californische antropologen een lang artikel in Psychology Today. Hun verklaring: vrouwen volgen de mode en daar geldt ondergewicht nu als begerenswaardig, omdat ‘iedereen’ tegenwoordig naar overgewicht neigt. Maar mannen volgen voorkeuren die hun door eeuwen evolutie zijn ingegeven en die schrijven een relatief fors achterwerk voor. Bij vrouwen is dat namelijk de plek waar een speciaal soort vetten wordt opgeslagen dat onmisbaar is voor hersentjes in de groei: het omega-3-vet DHA. In de laatste maanden van de zwangerschap en tijdens de borstvoeding heeft het kind er zoveel van nodig dat een vrouw daar niet tegenop kan eten. Een stevige DHA-buffer in billen en bovenbenen biedt dan uitkomst. Heeft een moeder die niet, dan wordt haar kind minder slim.

Waarom vetopslag rond de taille mannen niet kan bekoren? Ten eerste omdat daar geen DHA wordt opgeslagen. Maar een vrouw die relatief veel vet rond de taille heeft, krijgt ook vaker een te dik kind. Dat kan een zware bevalling opleveren, met risico voor het nageslacht dat de man heeft verwekt.

Volgens het CBS zijn Nederlandse vrouwen tegenwoordig gemiddeld 168 centimeter lang en wegen ze gemiddeld 70 kilo. Hun BMI is dus bijna 25.

Een gezond BMI (lichaamsgewicht gedeeld door lichaamslengte in het kwadraat) ligt tussen de 18 en de 25. Wie de 25 nadert, zoals de gemiddelde vrouw, moet dus al voorzichtig zijn. De playmate is ondanks haar rondingen goed op gewicht; het fotomodel is te licht.Hoe lager de taille-heupratio (tailleomvang gedeeld door heupomvang) bij vrouwen, hoe beter. Vrouwen met een hogere ratio dan 0,85 hebben een ver­hoogde kans op hartaandoeningen.