1 Speel hard to get – maar dan net even anders

Deze aloude strategie lijkt vooral vrucht af te werpen als je haar nét even anders inzet. Een klassiek onderzoek van Elaine Walster van de University of Wisconsin laat zien hoe dat in zijn werk gaat.

Walster gaf jonge single mannen informatie over een aantal vrijgezelle vrouwen. Een van de vrouwen leek makkelijk veroverbaar: ze vond alle mannen wel aantrekkelijke partners. Een ander was hard to get: zij zag geen van de mannen zitten. Tot slot was er een vrouw die weinig enthousiast was over de andere kandidaten, maar wél warmliep voor de mannelijke proefpersoon zelf. Het resultaat was overweldigend: deze vrouw was het populairst van allemaal. Waarschijnlijk omdat ze de proefpersoon het idee gaf dat hij speciaal was – een wens die we allemaal hebben.

Recenter onderzoek door Paul Eastwick van Northwestern University laat zien dat kieskeurig zijn ook voor mannen loont. In een speeddating-experiment werden de mannen die na het speeddaten wel met iedereen een vervolgafspraakje wilden maken, het minst aantrekkelijk gevonden. De conclusie: maak duidelijk dat je heel kritisch bent ten opzichte van iedereen, maar wél warmloopt voor degene wiens hart je wilt veroveren. ‘Heel

Log in om verder te lezen.