De vraag

Alleen lustgevoelens tijdens de eerste 2 weken van mijn cyclus

Hallo Gertjan,

Ik ben een 29-jarige moeder van een dochter van 4 jaar. Ik maak mij zorgen. In de menstruatie en de ovulatie voel ik de behoefte om intiem te zijn met mijn partner. In de laatste 2 weken van mijn cyclus voel ik die behoefte absoluut niet. Sterker nog, ik voel dan vaak een afkeer.

Ik ben dan ook neerslachtig en maak mij obsessief zorgen over van alles. Ik twijfel constant aan mijn gevoelens voor mijn partner in die laatste 2 weken terwijl ik mij in de eerste 2 weken heel goed voel. Ik kan mijn eigen gevoelens niet meer vertrouwen. Maak ik een belangrijke beslissing in mijn ovulatie dan twijfel ik daar heel erg over in het andere deel van mijn cyclus en andersom. Mijn hele, vruchtbare, leven heb ik eigenlijk alleen maar behoefte aan seks tijdens mijn ovulatie. Echter na mijn zwangerschap, waar ik mij overigens geweldig gevoeld heb, is dit erger geworden.

Daarnaast ben ik al mijn hele leven bekend met angststoornissen. In mijn puberteit met compulsieve dwang en hypochondrie en nu echt met piekeren. Ik heb daar nu voor het eerst hulp bij gezocht.

Ik merk alleen zo goed het verschil in mijn cyclus. Eigenlijk ben ik soms zo bang dat ik mijn partner gewoon niet leuk genoeg vind. Dat terwijl ik mij in de ovulatie tevreden voel. Het kost zoveel energie.

Vriendelijke groet,
Vanne

Het advies

Expert

Gertjan van Zessen

Seksuologie

Beste Vanne,

Blader eens terug in deze rubriek, er is eerder een vraag behandeld over de samenhang tussen je cyclus en de zin in seks. Net als die vragensteller ervaar jij dat verband sterker dan gemiddeld. De hormonale schommeling lijkt bij jou ook aan oudere gevoeligheden voor angstige gedachten en gevoelens te raken - het is volkomen logisch dat die getriggerd worden als je je minder stevig voelt. Heel goed dat je daar hulp bij gezocht hebt.

Angst is, net als depressie, wijdverbreid en heeft een veel grotere negatieve invloed op de kwaliteit van het dagelijks leven dan over het algemeen gedacht wordt. Tegelijkertijd zijn angststoornissen meestal goed te behandelen. Ik hoop dat je je tot een ervaren psycholoog of psychiater gewend hebt, en dat je hem of haar ook naar het hele plaatje hebt laten kijken, dus ook naar de samenhang met je cyclus.

Het klinkt overigens alsof er bij jou ook een mengsel van angstige en depressieve symptomen optreedt - de twijfel aan je partner bijvoorbeeld hoort meer in de depressieve dan in de angstige hoek thuis. Bij de meeste mensen met klachten is er overigens een mengvorm van angst en depressie, en het is heel goed denkbaar dat bij behandeling van de ene klacht, de andere in positieve zin mee verandert.

Ik zou beginnen met de psychische kant - angst en / of depressie - en kijken hoe je stemming zich ontwikkelt. Blijf je nu heel sterk afhankelijk van je menstruele cyclus, overleg dan met je huisarts over verwijzing naar een gynaecoloog en onderzoek of er bijvoorbeeld met een hormonale aanpak meer stabiliteit te vinden is.

Veel succes,
Gertjan van Zessen
Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik slik al tien jaar antidepressiva

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Advies

Ben ik verslaafd aan betaalde seks?

Lang heb ik stiekem prostituees bezocht, maar dat wil ik al een jaar niet meer.

Lees verder
Advies

Help: ik wil eindelijk af van mijn sociale angst

Lees verder
Advies

Mijn man is extremer met seks dan ik

Lees verder
Artikel

Eerste Hulp Bij Ongelukkig

Lees verder
Artikel

Bang voor alles

Lees verder
Advies

Past trioseks bij onze relatie?

Lees verder
Advies

Ik ben 16 jaar en depressief

Lees verder