Test eerst welke hechtingsstijl je hebt

Voor mensen met een afwijzend-vermijdende hechtingsstijl betekent dat: vlucht niet weg als uw partner romantische of liefdevolle seks wil (zoals uw eerste ingeving misschien is), maar laat het gebeuren. U zult zien dat u het best overleeft, en het misschien zelfs fijn vindt. In ieder geval hebt u ervaren dat u uw partner tegemoet kunt komen. Misschien kunt u een compromis vinden over hoe u uw seksleven wilt inrichten.

Training

Versterk je relatie

  • Leer kijken naar je relatiepatronen
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Geheel vernieuwd
Bekijk de training
Nu maar
€ 55,-

Voor mensen met een ambivalente hechtingsstijl betekent dat: doorsta dat gevoel van onzekerheid eens als uw partner meer ruimte vraagt, of minder seks wil. U leert dan op een andere manier om te gaan met uw gevoelens dan door aan te dringen op meer seks of bevestiging. Ga bovendien dingen voor uzelf doen die u een goed gevoel geven over wie u bent en wat u kunt.

Voor mensen met een angstig-vermijdende hechtingsstijl betekent dat: probeer minder mee te gaan in uw gevoelens als u de ene keer behoefte hebt aan intens samenzijn, en dan juist weer afstand wilt. Doseer liever het contact en/of de seks. Houd u desnoods aan een planning die u hiervoor samen opstelt. Zo went u aan regelmaat in het contact en de seks. Uw relatie kan dan langzaam hechter worden zonder dat het u te veel afschrikt.

Meer sekstips van therapeut David Schnarch