Zo helpt u uw kind zijn angst te overwinnen

Een van de oudste kinderangsten is de angst om gescheiden te worden van degene aan wie het kind het meest gehecht is. Verlatingsangst ontwikkelt zich vanaf ongeveer negen maanden, als het kind gaat beseffen dat het een zelfstandig individu is. Na verloop van tijd leert het dat zijn verzorgers altijd weer terugkomen. Maar in stressvolle omstandigheden kan die oude verlatingsangst terugkomen. Huilen bij het afscheid en inslaapproblemen kunnen symptomen zijn.

TIPS

• Bekijk het leven van uw kind. Zijn er extra spanningen (veranderde gezinsomstandigheden, verhuizing, ziekenhuisopname) of overgangen (voor het eerst naar school)? Praat erover. Misschien kunt u ook zorgen dat uw kind niet te veel veranderingen tegelijk te verwerken krijgt.

Training Van angst naar lef
Training

Training Van angst naar lef

  • Leer hoe angst in je lichaam en brein werkt
  • Maak een persoonlijk stappenplan voor het overwinnen van angsten
  • Met technieken om paniekgevoelens weg te nemen
Bekijk de training
Nu maar
45,-

• Zorg (tijdelijk) voor meer regelmaat. Een vaste dagindeling vergroot het gevoel van veiligheid: uw kind weet dan waar het op kan rekenen. Vaste rituelen bij het slapengaan of het afscheid nemen hebben dezelfde functie en helpen de angst te bestrijden.

Tot ze een jaar of zes zijn kunnen kinderen moeilijk onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. Dat is de achtergrond van veel irrationele angsten. Angst voor het donker is een van de meest voorkomende, maar peuters en kleuters zijn bang voor

Log in om verder te lezen.