Zo val je ongemerkt af:

1. Wees aardig voor jezelf. Je favoriete eten schrappen is een slecht idee. Maar eet je uit gewoonte popcorn in de bioscoop zonder dat je echt van popcorn houdt? Weg met die popcorn. Neem je altijd een stuk taart als er een collega jarig is zonder dat je er dol op bent? Bedank dan voortaan vriendelijk. Graai je in een restaurant alleen maar uit gewoonte in het broodmandje? Houd daarmee op. En blijf verder alles eten wat je lekker vindt. Gedachteloos afvallen is géén dieet. Het is een kleine herprogrammering van slechts drie vaste gewoonten.

Training Gezond en energiek in 10 stappen
Training

Training Gezond en energiek in 10 stappen

  • Stap voor stap naar jouw optimale leefstijl
  • Niet voor even, maar voor de rest van je leven
  • In samenwerking met hoogleraar Ingrid Steenhuis
Bekijk de training
Nu maar
99,-

2. Gebruik alleen de onbewuste marge. Vergeet dat het januari is. Laat je niet verleiden tot een streng dieet. Beperk je tot de onbewuste marge. Door 100 tot 200 kilocalorieën per dag minder te eten houdt je je lichaam en geest ‘voor de gek’ en krijg je geen afkickgevoel. Volgend jaar januari, wanneer al je dikbuikige, breedheupige vrienden en vriendinnen weer aan het worteltjessap gaan, ben je tien kilo lichter dan vandaag. En het mooie is: het lijkt alsof je er niets voor hebt hoeven doen.

3. Sluit compromissen. Vergeet alles wat je ooit hebt gelezen over gewicht verliezen. Blijf gewoon eten en drinken zoals je deed. Laat niets weg, maar sluit compromissen. Bijvoorbeeld: ‘Ik neem alleen een toetje als ik eerst fruit eet’, of ‘Ik eet zoveel als ik wil, maar schep nooit voor een tweede keer op’, of ‘Ik ben dol op kaas, maar gebruik altijd een kaasschaaf’. Drink bij het uitgaan drie glazen wijn in plaats van vier, of drink cola-light in plaats van gewone cola.

4. Houd je nieuwe gewoonten bij op de lijst. Je hebt drie veranderingen in je eetpatroon gevonden die je gedachteloos kunt uitvoeren zonder veel offers te brengen. Vul de eetmeter hieronder in op papier en hang hem op een duidelijk zichtbare plek. Houd vier weken lang elke dag bij of je je aan de veranderingen hebt gehouden. Het is de makkelijkste manier om over te schakelen van onnadenkend te veel eten naar gedachteloos minder eten. Na een maand zul je zien dat de veranderingen zo’n automatisme zijn geworden dat je er niet eens meer over hoeft na te denken.

Eetmeter

Houd een maand lang bij hoe goed je bezig bent op papier.
Op deze eetmeter kun je de ‘onbewuste marges’ bijhouden: de 100 tot 200 kilocalorieën die je per dag minder eet zonder dat je lichaam het merkt. Schrijf de drie veranderingen op die je wilt aanbrengen in je eetpatroon. Zet elke dag een vinkje bij de veranderingen die je die dag werkelijk hebt doorgevoerd. Over een maand hoef je geen vinkjes meer te zetten: dan zijn de veranderingen automatismen geworden. Vul het volgende in:

3 veranderingen die ik in mijn eetpatroon wil aanbrengen:
1:
2:
3: