Mindful mediteren
Mindfulness-meditatie is een manier om controle over je aandacht te krijgen en te leren niet impulsief te handelen; dat zegt psycholoog Lotte Janssen van het Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness. Iedere dag mediteren maakt je geduldiger. En als je geregeld mediteert op momenten dat je niet ongeduldig bent, kun je het gemakkelijker toepassen op momenten dat ongeduld dreigt.

Neemt ongeduld toch de overhand? Doe dan de 3-minuten-ademoefening: geef ongeveer een minuut lang bewust aandacht aan de emoties die je op dat moment voelt, aan je gedachten en aan lichaamssensaties. Ga vervolgens bewust met je aandacht naar je ademhaling en volg die een minuut. Breid daarna je aandacht weer uit naar je hele lichaam. Het effect: je stapt uit je automatische reactie en kunt na afloop besluiten hoe je wilt reageren.

 Compassie hebben
Wekt iemand anders je ongeduld? Bedenk welke eigenschappen je deelt met die persoon; dat bevordert compassie. Het derde-persoonseffect, noemt hoogleraar Catrin Finkenauer dat. ‘Omdat je niet alleen door je eigen ogen naar de situatie kijkt maar ook door de ogen van de ander, verzuip je niet in je eigen moeras. De wereld is groter dan jij alleen. En dat geeft je meer mogelijkheden om te handelen.’

cijfer drie Dankbaar zijn
Dankbaarheid maakt dat we minder op onszelf en op het nu zijn gericht. Want wie dankbaar is, wil iets terugdoen en dat moment ligt doorgaans in de toekomst. Simpelweg dankbaar zijn helpt volgens psycholoog David DeSento om in het algemeen geduldiger te zijn. Het maakt niet uit waarvoor je dankbaar bent, als het maar gemeend is: je zegeningen tellen, dankjewel tegen iemand zeggen, elke dag in een dagboekje opschrijven waarvoor je dankbaar bent.

Anders presenteren
Merk je dat iets of iemand ongeduld bij je oproept, probeer dan te reframen: presenteer de situatie op een andere manier. Vaak heeft die andere presentatie een positievere betekenis. Komt een vriendin bijvoorbeeld weer eens te laat op een afspraak, denk dan niet: verdorie, ze verdoet mijn tijd, maar: mooi, dan kan ik nog even de krant lezen.