Volgens relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven is het belangrijk de ander te nemen zoals die is. En hem of haar ook zo te laten. Maar soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je dag in, dag uit geconfronteerd wordt met dat ene vervelende trekje. Of, erger: méérdere trekjes. ‘Toch is het zaak geen projectontwikkelaar te worden en je partner te veranderen in iemand die hij of zij niet is’, zegt Van de Ven. Misschien kost het even wat energie – en niet te vergeten: geduld – maar uiteindelijk baart oefening kunst.

TEST
Doe de test »

Wat is je ruziestijl?

1. Wees dankbaar voor je partner

Door dankbaar te zijn, ben je minder gericht op jezelf en het nu. Want wie dankbaar is, wil iets terugdoen voor de ander en meestal ligt dat moment in de toekomst. Voel je een snauw opkomen? Wacht dan even met uitdelen, en bedenk minstens één positieve karaktertrek van je partner. Of denk aan een fijn moment dat jullie deelden. Een vakantie bijvoorbeeld, dat heerlijke potje ochtendseks, of misschien wel je huwelijksaanzoek.

2. Zie er het positieve van in

Zoals Johan Cruijff ooit zei: ‘Elk nadeel heb z’n voordeel.’ Merk je dat je partner je geduld wel heel erg op de proef stelt? Probeer het dan te reframen. Hiermee bekijk je de situatie op een andere – positievere – manier. Is je geliefde weer vergeten de was aan te zetten? Mooi, dan kunnen die vieze sokken er nog bij. Liggen de belangrijkste ingrediënten van je recept voor vanavond nog in de supermarkt? Gezellig, dan bestel je lekker buiten de deur en maak je er een thuisdate van.

3. Het glas is halfvol

Staat het huis op z’n kop omdat jullie aan het Marie Kondoën zijn geslagen? Hoewel het ‘samen uit, samen thuis’-principe hartstikke mooi is, is het goed om dit soms los te laten. Voel je ongeduld omdat een stapel oude onderbroeken op de prullenbak wacht, terwijl je partner alweer bezig is met iets anders? Kijk liever naar wat hij of zij al gedaan heeft, dan naar wat nog moet gebeuren. Een ‘halfvol glas’ doet geduld groeien, doordat het ons positieve gevoel versterkt.

4. Welke eigenschappen delen jullie?

Misschien ben je wel net zo eigenwijs als je lief. Of is geduld opbrengen voor jullie beiden niet je tweede natuur. Denken aan gedeelde eigenschappen bevordert compassie. Psycholoog Catrin Finkenauer noemt dat het derde-persoonseffect. ‘Omdat je niet alleen door je eigen ogen naar de situatie kijkt maar ook door de ogen van de ander, verzuip je niet in je eigen moeras. De wereld is groter dan jij alleen. En dat geeft je meer mogelijkheden om te handelen.’

Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
€ 175,-

5. Omhels de ander

Lukt al het andere even niet? Gooi er dan een dikke knuffel tegenaan. Hoe geïrriteerd je ook bent. Bij een langere omhelzing komt namelijk oxytocine vrij. Dit stofje wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd en is verantwoordelijk voor een gevoel van intimiteit en verbondenheid. Daarnaast geeft het je zelfvertrouwen, maakt het je vrolijk en vermindert het stress. Allemaal ingrediënten die je relatie beter maken.