Familie een veilig gevoel

Kerstmis is ieder jaar hét moment waarop blijkt hoe sterk onze familiebanden zijn. Maar hoe zit het eigenlijk met de familieband nu we steeds individueler worden en het traditionele familienetwerk zouden hebben ingeruild voor een vriendennetwerk?

Dat de naoorlogse samenleving sterk is veranderd, is duidelijk, maar wat dat betekent voor gezinnen en families, is nauwelijks bekend en duidelijke cijfers ontbreken. De Londense psychologe Val Gillies bestudeerde de literatuur over familiebanden en ontdekte twee stromingen. Aan de ene kant zijn er de pessimisten, die beweren dat families als los zand aan elkaar hangen. Daartegenover staan de positieven, die beweren dat mensen eindelijk zijn bevrijd van die knellende familiebanden. Deze twee stromingen treden volgens Gillies zo prominent op de voorgrond, dat er weinig oog is voor de derde stroming die stelt dat er in de loop der jaren weinig is veranderd in de hechtheid van familiestructuren.

Online basistraining

Versterk je relatie

  • Leer kijken naar de patronen in je relatie
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Met inspirerende video's en artikelen

bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

Uit eigen onderzoek weet Gillies dat maatschappelijke ontwikkelingen weinig hebben veranderd aan het familiegevoel en dat mensen nog steeds veel waarde hechten aan de band met hun familie. Want zolang mensen kinderen groot brengen in gezinsverband, behoudt de familie haar bestaansrecht. Bovendien willen mensen nog steeds graag deel uitmaken van een groter geheel, en waar kan dat beter dan bij je familie? Bij een belangrijke gebeurtenis als de geboorte van een kind of het overlijden van een grootouder, halen familieleden herinneringen op en bekijken ze foto’s van vroeger. Zo zijn er

Log in om verder te lezen.

auteur

Manon Sikkel

» profiel van Manon Sikkel

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn moeder is zo dwingend

Lees verder
Advies

‘Mijn vriend praat niet met me’

Ik werk hard en zit er emotioneel wat doorheen. Mijn vriend begrijpt me vaak niet of vindt het lasti...

Lees verder
Artikel

Strubbelingen in het stiefgezin

Lees verder
Advies

Hoe verwerk ik de mishandeling door mijn ex?

Lees verder
Advies

Komt het nog goed tussen mij en mijn broertje?

Lees verder
Artikel

Het vragenspel voor de feestdagen

Lees verder
Artikel

Een zaak van de hele familie

Lees verder
Advies

Mijn vriend heeft moeite met aanraking en seksueel contact

Lees verder