Vermijd fastfood. We associëren gemaksvoedsel onbewust met instant behoeftebevrediging en dat wakkert ons ongeduld aan – zelfs als er geen tijdsdruk is. Canadese onderzoekers concluderen dat uit een experiment waarin ze proefpersonen vluchtig de bekende gele M van McDonald’s lieten zien. De proefpersonen bleken subiet hun leestempo te versnellen en tijdsbesparende producten, zoals 2-in-1-shampoo, te prefereren boven minder efficiënte varianten.

Zorg voor afleiding. Van moeten wachten wordt bijna iedereen ongeduldig. Een Chinees-Amerikaans onderzoeksteam stelde vast dat we stukken gelukkiger zijn wanneer we iets te doen hebben – zelfs al is het iets volstrekt nutteloos. Voorziet u vervelende wachtmomenten, stop dan alvast een puzzelboekje in uw tas of installeer een tijdverdrijvende app op uw iPhone of iPad. Dat voorkomt dat u uzelf opvreet van frustratie.

Haal diep adem. Vloekend op uw toetsenbord rammen maakt uw pc niet sneller. Wél schiet uw bloeddruk ervan omhoog – en dat zal uw gevoel van onrust alleen maar versterken. Doe uzelf en uw omgeving dus een plezier, en concentreer u even op uw ademhaling. In door de neus, uit door de mond… Zo gaat u rustiger ademen en dat maakt dat u ontspant.

Heren: mijd vrouwelijk schoon. Canadese psychologen legden proefpersonen

de keuze voor: kans op een geldbedrag de volgende dag, of een even grote kans op méér geld, maar dan pas later. Daarna toonden ze hun foto’s van mannen en vrouwen en schotelden ze hun nogmaals de geldkwestie voor. Wat bleek? Mannen die aantrekkelijke vrouwen hadden gezien, gingen daarna vaker voor het snelle geld. De mannen die minder knappe vrouwen hadden gezien legden wél geduld aan de dag, net als de vrouwen.

Relativeer. Borrelt het ongeduld toch nog op? Spreek uzelf toe: het universum draait niet om u, en de wereld vergaat niet als dingen wat meer tijd vergen dan vooraf ingecalculeerd. Zoals Mary Jane Ryan, auteur van De kracht van het geduld, zegt: ‘Hoe meer we ons weten aan te passen aan de koers die het leven volgt, hoe gelukkiger we zullen zijn.’