Zo kunt u uw zwakke punten versterken:

Overdenk uw oordeel. De Type-D-persoonlijkheid neigt tot overinterpretatie. In situaties die op meer manieren kunnen worden opgevat, kiest u vaak de negatieve uitleg. Daardoor voelt u zich snel bekritiseerd, ontwaart u voortdurend potentiële conflicten en ervaart u situaties snel als bedreigend. Dat levert onnodige stress op. Oefen uzelf daarom in ‘herinterpretatie’. Kan het zijn dat de buurjongen uw fiets slechts per ongeluk heeft omgegooid? Had uw baas misschien gewoon een ochtendhumeur?

Word assertiever. De Type-D-persoonlijkheid slikt ergernissen vaak in tot hij ontploft. Oefen uzelf daarom in het vroegtijdig waarnemen en verwoorden van uw eigen ergernissen. Verder reageert de ‘D’ doorgaans defensief op kritiek. Probeer kritiek eens te ontvangen als bron van leerzame informatie. U hoeft niet meteen te reageren; er even rustig over nadenken mag ook. Zo zult u adequater en vriendelijker gaan reageren en wordt uw omgang met anderen minder stressvol.

Zoek contact. De Type-D-persoonlijkheid is geen allemansvriend. U zult niet snel een gesprek aanknopen met een vreemde, en uw diepste zielenroerselen deelt u eigenlijk alleen met uw partner of die ene vriend(in). Waar komt die geslotenheid vandaan? Steekt er wantrouwen achter, of angst voor afwijzing? Dan loont het de moeite uzelf vaker tot een praatje te dwingen. Waarschijnlijk zullen de meeste vreemden u reuze meevallen.

Neem initiatief. De Type-D-persoonlijkheid is vaak passief. Hebt u ook het gevoel dat het leven iets is wat u overkomt? Ga dan eens actief op zoek naar voorbeelden van het tegendeel. Doe iedere avond twintig sit-ups en merk hoeveel makkelijker u dat na een week al afgaat; maak een lunchafspraak met die stugge collega en merk hoe dat de werksfeer verbetert. U hebt meer grip op uw leven dan u denkt.

Let op uw leefstijl. Hoewel dit advies niet direct voortkomt uit de vragenlijst, is het hier toch op zijn plek. Onderzoek laat zien dat de Type-D-persoonlijkheid minder aan sport doet dan de gemiddelde burger, vaker te vet en eenzijdig eet en meer moeite heeft met roken te stoppen. Dat verhoogt allemaal het risico op gezondheidsklachten. Wat in uw geval dus extra riskant is. Werk daarom aan een gezondere levensstijl – desnoods met professionele hulp.