Hoe ik dit weet?

Advies uit How to do everything better, de beste uitzending van Oprah die ik ooit zag. Gebiologeerd keek ik naar de tips van de personal organizer, de binnenhuisarchitecte en de scheerexpert (‘Altijd met de haargroei mee’). Want alles beter doen, wie wil dat nou niet?

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

We zijn verslaafd aan hoop. Daarom vallen we voortdurend voor dingen die ons een beter leven beloven, liefst zonder moeite. Mediteren voor dummies, afvallen zonder moeite, perfect haar in dertig seconden. Honderd inzichten waar je écht iets aan hebt (ja, ook dit blad drijft op belofte).

Daarom is het experiment van schrijfster Cathy Alter zo goed gevonden. Alter is eind dertig en haar leven is een puinhoop. Ze is net gescheiden, heeft een hekel aan haar baan en vrijt met een collega die niet aardig voor haar is. Om zichzelf uit de misère te trekken, besluit ze een jaar lang te leven volgens de adviezen uit damesbladen. Ze leert gezonde lunchpakketjes te maken, schildert haar slaapkamer in sprekende kleuren en onderwerpt haar nieuwe minnaar aan sekstips uit de Cosmo.

De hamvraag is natuurlijk: levert dat haar ook echt iets op, behalve een bestseller? Daarover is Alter dubbel. De meeste vrouwenbladen, concludeert ze, maken dat vrouwen zich slechter voelen over zichzelf: zo perfect als op de glanzende foto’s wordt het namelijk nooit. Maar die belofte van perfectie zette haar ook aan tot actie. Na een jaar had Alter zich ontworsteld aan haar depressie, gezonde eetgewoontes aangeleerd en een doorbraak geforceerd in de relatie met haar moeder. Als klap op de vuurpijl kreeg ze ook nog een nieuwe man in de schoot geworpen. Wil je werkelijk veranderen, dan is elk advies een kans op een beter leven, is haar conclusie. En als dat al lukt met tips uit Glamour en Elle – dan lukt het zeker met de honderd nuttigste inzichten uit de psychologie.

Sterre van Leer, Adjunct-hoofdredacteur[/wpgpremiumcontent]