Wat maakt ons vrolijk?

Polkadot-jurken, een knalroze muur, een hond met gele laarsjes aan: waarom worden we daar toch zo blij van? De Amerikaanse industrieel ontwerper Ingrid Fetell Lee verdiepte zich in de wetenschap achter dit soort alledaagse vrolijkmakers.

Het plezier dat je krijgt van mooie spullen en omgevingen zien de meeste mensen als iets oppervlakkigs en kortstondigs, maar de Amerikaanse industrieel ontwerper Ingrid Fetell Lee heeft in haar jarenlange loopbaan gemerkt dat mensen juist wél structureel vrolijker worden van dingen in hun omgeving. Ze besloot er een boek over te schrijven: Vrolijkheid. De verrassende kracht van alledaagse dingen om plezier en geluk te creëren. ‘In boeken over geluk lees je nooit dat je blij kunt worden van dingen uit bijvoorbeeld je keuken- of kledingkast,’ schrijft ze in haar inleiding. ‘Bijna alle deskundigen zijn het erover eens dat betekenisvol geluk niet zit in de dingen om je heen, maar in jezelf. In de hedendaagse psychologie staat introspectie voorop: de gedachte is dat mensen vooral gelukkiger in het leven leren staan wanneer ze iets veranderen aan hun kijk op de buitenwereld en hun plaats daarin. Voor het ware geluk dien je de geest boven de materie te stellen, en niet andersom.’

Log in om verder te lezen.

auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Gierend gewichtheffen

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Verhaal

Dit zeggen experts over digitaal opvoeden

Smartphones, tablets en games zijn niet meer weg te denken uit het leven van onze kinderen. Wat is d...

Lees verder
Artikel

POLITIEK EN GELUK ‘Rijkdom maakt niet gelukkig, een referendum wél’

Lees verder
Artikel

Twee soorten geluk

Lees verder
Artikel

Wijsheid en pillen

Lees verder
Kort

Zo gezond is klein geluk

Lees verder
Artikel

Ongelukkig? Verhuis naar Zweden

Lees verder
Artikel

Ongeliefd =/ ongelukkig

Lees verder