Volgens Samways kan ook de betekenis die mensen toekennen aan gebeurtenissen, het levensgeluk in de weg staan. Wie een wedstrijd heeft gewonnen, kan dat op twee manieren interpreteren. De optimist zal denken dat de overwinning terecht is, omdat hij of zij nu eenmaal de juiste vaardigheden heeft. Een pessimist zal zeggen: ‘Het was stom geluk, de anderen waren niet in vorm.’ Dat is natuurlijk een gedachte die de feestvreugde verjaagt.

Bij negatieve gebeurtenissen is het niet anders. Een pessimist die een horloge verliest, denkt dat zijn eigen slordige aard de oorzaak is, terwijl een optimist wijst op een onbenullige bijzaak: ‘Ik heb het horloge verloren, omdat het bandje is gebroken.’ De denkwijze van de optimist maakt triomfen zoet en tegenslagen overkomelijk, terwijl de denkwijze van de pessimist de levensvreugde uitbant. Toch is het ook voor optimisten oppassen geblazen: wie alleen de zonzijde wil zien, stopt negatieve emoties weg en loopt het gevaar in een waanwereld terecht te komen.

Samways beschrijft vaardigheden en strategieën als ‘flexibel zijn, anderen waarderen, tevreden over jezelf zijn’ om het doel ‘gelukkig en gezond zijn’ te bereiken.

De 12 geheimen van gezondheid en geluk / Louise Samways. Amsterdam: Nieuwezijds. ISBN 90 5712 056 9. fl. 29,90