In The Rest Test is mindfulness door negen andere activiteiten verslagen, maar niettemin vonden ruim vier- van de achttienduizend deelnemers het rustgevend.

Mindfulness training
Training

Mindfulness training

  • Leer omgaan met stress
  • Krijg meer aandacht voor het nu
  • Met Gids voor een Langzaam Leven cadeau
Bekijk de training
Nu maar
99,-

Mindfulness betekent letterlijk opmerkzaamheid: bewust – met al je zintuigen – aanwezig zijn in het hier en nu, zonder te oordelen. Wie proeft, ruikt, voelt en goed kijkt, is zich bewuster van zijn omgeving en geniet meer.

De rustgevende werking van mindfulness heeft niet alleen te maken met genieten, maar ook met de houding ten opzichte van je gedachten: je laat ze toe in plaats van ertegen te vechten.

Mensen wier gedachten van nature vaak afdwalen, zouden extra baat hebben bij mindfulness, wijzen sommige studies uit. Ermee oefenen kan overal, stelt Hammond.

‘Herdefinieer frustrerende wachttijden – op het perron, als je computer nadenkt – als gelegenheid om mindful te zijn.’ Concentreer je op je ademhaling, loop je zintuigen langs en observeer met een milde houding wat je tegenkomt.

Als je mediteert – een belangrijke manier om met mindfulness te oefenen – kan dat ook rustgevend zijn. Het doel van meditatie is niet rust, maar de werkelijkheid met al zijn gebreken volledig beleven.

Toch kan rust een fijne bijvangst zijn. Alleen al doordat je dwingende taken en deadlines even parkeert als je op je meditatiekussen neerstrijkt.