Wat is je eetpersoonlijkheid?

  • 281 woorden
  • leestijd is 2 minuten
  • Foto: Getty Images
Je bent wat je eet, maar volgens Zwitsers onderzoek geldt het omgekeerde ook: we eten zoals we zijn.

De onderzoekers vroegen bijna duizend mensen naar hun persoonlijkheid en hun eetgedrag. Allerlei persoonlijkheidsdimensies blijken samen te gaan met specifieke ‘eetstijlen’. Zo onderscheiden de onderzoekers een beheerste eetstijl (gericht op lijnen), een externe eetstijl (beïnvloed door het zien of ruiken van eten) en een emotionele eetstijl (beïnvloed door emoties). Hun constateringen:

Training

Denk je slank

  • Ontwikkel een sterke wilskracht
  • Ontdek eetgewoontes die bij je passen
  • Afvallen met blijvend resultaat
bekijk de training
Nu maar
€ 75,-

Mensen die openstaan voor ervaringen eten meer fruit en groente, waarschijnlijk omdat ze van jongs af allerlei smaken hebben uitgeprobeerd. Ze eten weinig vlees en drinken weinig gezoete drankjes.
Vriendelijke mensen eten weinig vlees en drinken weinig gezoete dranken.
Neurotische mensen zijn vaak emotionele eters en/of externe eters, waardoor ze veel zoet en hartig eten met veel calorieën.
Consciëntieuze mensen hebben een beheerste eetstijl en zijn nauwelijks geneigd zijn tot extern of emotioneel eten. Daardoor krijgen zij veel fruit, groente en salades binnen, en weinig zoet en hartig eten, vlees en gezoete dranken.
Extraverte mensen maken zich vaker schuldig aan extern eten, en daardoor eten ze meer zoet, zout, vlees en gezoete dranken. Waarschijnlijk komt dat overigens vooral doordat ze vaker borrels en etentjes bijwonen.

Je eetstijl kan ook veranderen

Je eigen eetgewoontes heb je ontwikkeld van jongs af aan. Maar deze hoef je niet voor de rest van je leven vast te houden. Eetgewoontes kan je zelf veranderen, zodat je bijvoorbeeld gezondere keuzes maakt en meer portiecontrole behoudt. Volg de online training Denk je slank om inzicht te krijgen in je eigen ongezonde eetgewoontes en krijg tips, handvatten en opdrachten om deze geleidelijk aan te veranderen. Zo val je af zonder dieet, en behoud je een gezonder gewicht voor de rest van je leven.

Does personality influence eating styles and food choices? Appetite, januari 2015

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Wegkijkers zijn neurotischer

Neurotici voelen zich sneller ongemakkelijk bij oogcontact.
Lees verder
Kort

Wegkijkers zijn neurotischer

Neurotici voelen zich sneller ongemakkelijk bij oogcontact.
Lees verder
Branded content

Zo kom je fit thuis van vakantie

Heerlijk, dat lange luieren onder een parasol. Maar van een vakantie met voldoende inspanning kom je...
Lees verder
Branded content

Zo kom je fit thuis van vakantie

Heerlijk, dat lange luieren onder een parasol. Maar van een vakantie met voldoende inspanning kom je...
Lees verder
Column

Bij de relatietherapeut: de depressie van je partner

Elke maand een inkijkje in de praktijk van relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven. Deze maand over...
Lees verder
Column

Bij de relatietherapeut: de depressie van je partner

Elke maand een inkijkje in de praktijk van relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven. Deze maand over...
Lees verder
Artikel

Hè, deed ik dat?

‘Normaal doe ik dat nooit.’ ‘Ik weet niet wat me bezielde.’ ‘Sorry, ik was even mezelf nie...
Lees verder
Advies

Ergernissen

Je bent wat je eet, maar volgens Zwitsers onderzoek geldt het omgekeerde ook: we eten zoals we zijn.
Lees verder
Artikel

Waarom jij altijd pech hebt en anderen niet (denk je)

Staat u altijd bij de verkeerde kassa? Dan hebben de buren beslist ook groener gras. De manier waaro...
Lees verder
Artikel

Kleur doet eten

Je bent wat je eet, maar volgens Zwitsers onderzoek geldt het omgekeerde ook: we eten zoals we zijn.
Lees verder
Artikel

Wat minder empathie mag best

Empathie maakt ons vriendelijk, begripvol en behulpzaam – toch? Nee, zegt psycholoog Paul Bloom: h...
Lees verder
Advies

Kan ik mijzelf coachen

Je bent wat je eet, maar volgens Zwitsers onderzoek geldt het omgekeerde ook: we eten zoals we zijn.
Lees verder
848