De onderzoekers vroegen bijna duizend mensen naar hun persoonlijkheid en hun eetgedrag. Allerlei persoonlijkheidsdimensies blijken samen te gaan met specifieke ‘eetstijlen’. Zo onderscheiden de onderzoekers een beheerste eetstijl (gericht op lijnen), een externe eetstijl (beïnvloed door het zien of ruiken van eten) en een emotionele eetstijl (beïnvloed door emoties). Hun constateringen:

Mensen die openstaan voor ervaringen eten meer fruit en groente, waarschijnlijk omdat ze van jongs af allerlei smaken hebben uitgeprobeerd. Ze eten weinig vlees en drinken weinig gezoete drankjes.
Vriendelijke mensen eten weinig vlees en drinken weinig gezoete dranken.
Neurotische mensen zijn vaak emotionele eters en/of externe eters, waardoor ze veel zoet en hartig eten met veel calorieën.
Consciëntieuze mensen hebben een beheerste eetstijl en zijn nauwelijks geneigd zijn tot extern of emotioneel eten. Daardoor krijgen zij veel fruit, groente en salades binnen, en weinig zoet en hartig eten, vlees en gezoete dranken.
Extraverte mensen maken zich vaker schuldig aan extern eten, en daardoor eten ze meer zoet, zout, vlees en gezoete dranken. Waarschijnlijk komt dat overigens vooral doordat ze vaker borrels en etentjes bijwonen.

Je eetstijl kan ook veranderen

Je eigen eetgewoontes heb je ontwikkeld van jongs af aan. Maar deze hoef je niet voor de rest van je leven vast te houden. Eetgewoontes kan je zelf veranderen, zodat je bijvoorbeeld gezondere keuzes maakt en meer portiecontrole behoudt. Volg de online training Gezond als gewoonte om inzicht te krijgen in je eigen ongezonde eetgewoontes en krijg tips, handvatten en opdrachten om deze geleidelijk aan te veranderen. Zo val je af zonder dieet, en behoud je een gezonder gewicht voor de rest van je leven.

Does personality influence eating styles and food choices? Appetite, januari 2015