Midden in de Tweede Wereldoorlog, terwijl er bommen op Londen vielen en D-day tot in detail moest worden voorbereid, zat de Amerikaanse generaal Eisenhower zo vaak als hij kon op het Engelse platteland. Daar speelde hij golf en bridge, las cowboyromannetjes, maakte lange wandelingen en dacht vooral niet aan zijn werk.

Dat klinkt nogal nonchalant en onverstandig: banale boekjes gaan zitten lezen terwijl de halve wereld in oorlog is en op jou rekent. Maar een vakantie inlassen was het beste wat hij had kunnen doen.

Toen Dwight Eisenhower in 1942 in Londen aankwam, als vers benoemde generaal die zich nog moest bewijzen, wachtten hem een chaos en een berg taken. Al snel maakte hij dagen van vijftien tot achttien uur.

’s Nachts kon hij moeilijk in slaap komen omdat zijn hoofd maar bleef malen. En in het hotel waar hij logeerde, verbleven ook Britse ministers en hoge militairen, waardoor hij nergens aan zijn werk kon ontsnappen.

Log in om verder te lezen.

Bronnen o.a.: E. Hunter en C. Wu, Give me a better break, Journal of Applied Psychology, 2016 / A. Pang, Rust in uitvoering, Kosmos, 2016 / T. Compernolle, Ontketen je brein, Lannoo, 2014

8 tips voor meer ontspanning

1. Pieker op papier

Die vervelende klus op het werk of een ruzie met een vriend: laat de zorgen van de afgelopen periode los door alles waarover je piekert op papier te zetten. Spreek met jezelf af dat je pas na de vakantie weer hierover mag nadenken. Voel je voor die tijd de aandrang om dat toch te doen, denk dan: ‘Niet nu, maar later!’

Uit een studie blijkt dat mensen die eerst hun piekergedachten van zich af hadden geschreven daarna minder hersencapaciteit verbruikten. Door te schrijven, vloeien de zorgen op papier, vermoeden de onderzoekers.

2. Twinkel, twinkel

Maak voor het slapengaan een avondwandeling en ontdek hoe de wereld ’s avonds verschilt van die van overdag. Welke geluiden klinken in het donker? Hoe ruikt de avondlucht? Vergeet niet omhoog te kijken: zijn er sterren te zien? Door je zintuigen op scherp te zetten, neem je de nacht bewust in je op – een mindfulnessoefening die je helpt om lichamelijk en geestelijk te herstellen.

3. Droom weg

Herinner je je nog het moment van je eerste kus? Of de dag waarop je dat felbegeerde verjaardagscadeau kreeg? Terugdenken aan fijne gebeurtenissen maakt positieve emoties los, schrijft psycholoog Sonja Lyubomirsky in het boek De maakbaartheid van het geluk. Transporteer jezelf daarom in gedachten naar een tijd waarin je je prettig voelde. Probeer je die periode zo goed mogelijk voor de geest te halen. Wat deed en zei je precies, hoe voelde je je?

4. Tijd voor siësta

Gewoon midden op de dag in de hangmat liggen of de gordijnen dichtdoen. Niet alleen heerlijk, maar ook nog eens goed voor je – als je tenminste ’s avonds geen problemen hebt om in slaap te komen. Volgens slaaponderzoeker Sara Mednick maakt een dagelijks dutje gelukkiger, gezonder en productiever.

Probeer wel te voorkomen dat je wordt gewekt in je diepe slaap, anders voel je je na afloop gegarandeerd slaapdronken. Sta óf na twintig tot dertig minuten weer op óf blijf minstens één à anderhalf uur liggen.

5. Lekker lachen

Tranen over je wangen, kramp in je kaken en pijn je buik: niets werkt zo ontspannend als een flinke lachbui. Zelfs de verwachting dat je gaat lachen geeft al een fijn gevoel, toont recent onderzoek aan. Mannen die dachten dat ze een van hun favoriete lachvideo’s te zien zouden krijgen, hadden meer geluksstofjes in hun bloed dan een controlegroep. Kijk daarom een grappige serie, kietel je partner of houd een kussengevecht. Je kunt ook proberen elkaar te overtroeven met anekdotes over hilarische of gênante situaties die je hebt meegemaakt.

6. Maak een geurtocht

Geuren kunnen ons ontspannen en onze stemming verbeteren, zegt psycholoog Allen Elkin. Verzamel daarom deze vakantie geuren die je een aangenaam gevoel geven. Begin de speurtocht in je eigen huis: snuffel aan de spullen in de keukenkastjes en het plantje op de vensterbank. Ga buiten verder, in de tuin en de omgeving.

De geuren die jij lekker vindt, hoeven niet voor de hand liggend te zijn. Misschien is het wel de geur van waspoeder of die van zeewier. Heb je een geur gevonden die je aanspreekt? Concentreer je erop en word je bewust van je ademhaling. Visualiseer het aroma als een ontspannend middel dat je met elke ademteug naar binnen snuift, waarna je de spanning naar buiten blaast.

7. Zen ontwaken

Meditatie maakt minder gestrest, gelukkiger en gezonder. Wie normaal gesproken geen tijd heeft om te mediteren, maar er wel nieuwsgierig naar is, kan deze vakantie gebruiken om het uit te proberen. Vind je het lastig om op een ontspannen manier te ademen?

Gebruik dan de volgende visualisatie van psycholoog Allen Elkin: ‘Een diepe ademhaling bereik je door net te doen alsof er een kleine ballon in je buik zit. Stel je voor dat de ballon langzaam uitzet terwijl je inademt, en dat hij weer leegloopt terwijl je uitademt.’ In het artikel op pagina 98 lees je hoe je deze vakantie een goede start kunt maken met een vaste meditatieroutine.

8. Zalige slaap

Vermoeiende periode achter de rug? Blijf als dat kan in de ochtend nog lekker even liggen – zonder schuldgevoel. Wie slaap is tekortgekomen, mag namelijk best uitslapen, zegt hoogleraar Gerard Kerkhof van de Universiteit van Amsterdam. Toegegeven, ochtendslaap is van minder goede kwaliteit dan avondslaap.

Ook kan ons slaapritme verstoord raken als we te lang blijven liggen. Kerkhof: ‘Uitslapen is zinvol, maar niet langer dan maximaal twee uur na de tijd waarop je gewoonlijk opstaat.’ Wie na die extra uren nog steeds moe is, kan volgens hem beter ’s middags een dutje doen. Ook fijn.

Bronnen o.a.: M. George, 1001 manieren om te ontspannen, The House of Books, 2005 / S. Lyubomirsky, De maakbaarheid van het geluk, Archipel, 2009 / A. Elkin, Stressmanagement voor dummies, Addison Wesley, 2000 / T. Ben-Shahar, Gelukkiger, Archipel, 2008