Waarom heb ik voordat ik ongesteld word, geen zin in seks?

Breinjournalist Mark Mieras geeft antwoord op lezersvragen Of we wel of niet gemakkelijk zin krijgen in seks wordt bepaald door de hypothalamus, een belangrijk centrum diep verborgen in de hersenen. De hypothalamus wordt gestuurd door geslachtshormonen. Bij mannen is dat vooral testosteron, bij vrouwen vooral oestrodiol. Terwijl zijn testosteronniveau vrij gelijkmatig is en slechts korte […]

Breinjournalist Mark Mieras geeft antwoord op lezersvragen

Of we wel of niet gemakkelijk zin krijgen in seks wordt bepaald door de hypothalamus, een belangrijk centrum diep verborgen in de hersenen. De hypothalamus wordt gestuurd door geslachtshormonen. Bij mannen is dat vooral testosteron, bij vrouwen vooral oestrodiol. Terwijl zijn testosteronniveau vrij gelijkmatig is en slechts korte dipjes beleeft – direct na een vrijpartij daalt het, maar meteen daarna begint het alweer te stijgen – kent haar oestrodiolniveau in de loop van de cyclus sterke stijgingen en dalingen.

De piek valt precies gelijk met de eisprong. Vrijwel alle vrouwen hebben dan de meeste zin om te vrijen en zijn ook flirteriger dan de rest van de maand. Na deze piek daalt de oestrodiolspiegel en bereikt een dieptepunt rond de menstruatie. Ook de eerste week van de nieuwe cyclus ligt het oestrodiolniveau in principe laag.

Bij veel vrouwen daalt in de week voor hun menstruatie daarnaast de hoeveelheid serotonine in hun lichaam. Dat maakt ze gestrest, moe, lusteloos en geprikkeld. Ook dat doet de zin in seks geen goed.

Maar de vrouwelijke seksualiteit blijft onvoorspelbaar; door de ingewikkelde interactie tussen toenemende en afnemende hormonen kan het verloop van vrouw tot vrouw verschillen. Sommigen

Log in om verder te lezen.

auteur

Mark Mieras

» profiel van Mark Mieras

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Seksuologe Ellen Laan – Seks wordt zwaar overschat

Als een man lichamelijk opgewonden is, is hij dat geestelijk óók. Waarom is dat bij vrouwen niet z...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Het nut van een dut

Een middagdutje van 30 tot 60 minuten kan wonderen doen – ook voor oudere kinderen.

Lees verder
Advies

Ga ik mee naar de parenclub?

Lees verder
Artikel

Het zit echt tussen je oren

Lees verder
Advies

Ik heb nooit zin, maar wil wel seks

Lees verder
Advies

Ik (26) val steeds op de verkeerde mannen

Lees verder
Advies

Wat moet ik met zijn voetfetisj?

Lees verder
Artikel

Rooie oortjes

Lees verder