Ze analyseerden de gegevens van 40.000 mensen die om verschillende redenen – van cosmetische tot medische, zoals de behandeling van migraine – een botoxbehandeling hadden ondergaan. Botoxgebruikers rapporteerden aanmerkelijk minder angst.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

De onderzoekers verklaren deze afname met behulp van de facial feedback-hypothese. Die stelt dat je gevoelens kunt opwekken of versterken door je gezichtsspieren aan te spannen. Als je niet meer angstig kunt kijken omdat je voorhoofdsspieren met botox zijn lamgelegd, worden angstgevoelens gedempt.

Een andere verklaring is dat botoxgebruikers blijer zijn met hun uiterlijk dan wel minder last hebben van migraine, waardoor ze zich meer ontspannen en prettiger voelen.

Eerder is aangetoond dat botox ook depressieve gevoelens kan verminderen: wie niet meer kan fronsen, kan ook niet somberen. Hoewel sommige deskundigen botox zien als probaat middel tegen angststoornissen en depressies, zijn anderen sceptisch. Botox, zo blijkt uit onderzoek, zou namelijk ook positieve emoties afvlakken.

Training Van angst naar lef
Training

Training Van angst naar lef

  • Leer hoe angst in je lichaam en brein werkt
  • Maak een persoonlijk stappenplan voor het overwinnen van angsten
  • Met technieken om paniekgevoelens weg te nemen
Bekijk de training
Nu maar
45,-
Postmarketing safety surveillance data reveals protective effects of botulinum toxin injections against incident anxiety, Scientific Reports, december 2021