De vraag

Help: ik wil eindelijk af van mijn sociale angst

Beste Sanne,

Het is voor mij moeilijk om op basis van 1 mailtje precies te snappen wat er aan de hand is en een grondig advies te geven. Toch zijn er een aantal dingen die me opvallen in je mail die het mogelijk maken dat je last hebt van een sociale fobie.

Net als jij beschrijft hebben mensen met een sociale fobie vaak angst voor contact met anderen en vrezen dat anderen hun negatief zullen beoordelen. Soms komt dit doordat ze vroeger negatieve ervaringen meemaakten zoals pesten, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.

Negatieve gedachten (bijv. ‘de ander vindt mij stom’) die er zijn in een sociale situatie komen vaak snel en automatisch opzetten (soms heb je niet eens door dat je het denkt) en zijn dus ook moeilijk te stoppen.

Omdat dit soort gedachten nare gevoelens zoals spanning en angst oproepen is het vaak makkelijker sociale situaties uit de weg te gaan en zo deze gevoelens te vermijden. Op die manier blijft die negatieve gedachte echter voortbestaan (je komt er immers nooit achter of het allemaal wel zo erg was – misschien vindt de ander je helemaal niet zo stom) en kun je in een vicieuze cirkel van negatieve gedachten, angst en vermijden terechtkomen.

Uit je mail komt in ieder geval naar voren dat bij jou de angst al heel lang bestaat en dat het een groot gevolg heeft voor je leven. Soms lijkt het dan een beetje ingesleten in wie je bent. Er is dan ook geen slimme truc om het snel en makkelijk even anders te doen.

Zoals je in de loop van je leven als het ware geleerd hebt om een negatieve reactie te verwachten en je angstig te voelen, zo zou je nu opnieuw moeten leren om ook snel en automatisch andere dingen te denken (om door te gaan om het voorbeeld ‘de ander vindt mij stom’ - ‘misschien vindt iemand je wel niet stom maar leuk, of vindt iemand eigenlijk helemaal niets maar denkt hij aan wat hij vanavond zal gaan eten’).

Om dat zelf te doen is erg moeilijk. Ik raad je aan om eens te gaan praten met een cognitief gedragstherapeut (die vind je bijvoorbeeld via de website van de VCGT (www.vgct.nl). Zo iemand kan je helpen om eens opnieuw naar je gedachten te kijken, of je helpen om situaties weer aan te gaan om zo die vicieuze cirkel te doorbreken.

Vriendelijke groet,
CorineHet advies

Expert

Corine Dijk

Sociale angstexpert

Corine Dijk promoveerde in 2009 op blozen en bloosangst aan de Universiteit van Groningen. Nu doet Corine vooral onderzoek naar de gevolgen van sociale angst voor de omgang met andere mensen.

Cursus omgaan met bloosangst
Samen met collega Femke Buwalda ontwikkelde ze de cursus 'omgaan met bloosangst'. Deze cursus wordt aangeboden op de behandelpoli's van de Universiteit van Amsterdam: www.psypoli.nl

Meer lezen over bloosangst?

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn wijnvlekken maken me onzeker

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

We willen allemaal graag dat onze kinderen gelukkig zijn, maar in hoeverre heb je daar als ouder inv...

Lees verder
Advies

Bindingsangst en verlatingsangst: een moeilijke combinatie

Lees verder
Artikel

Irvin Yalom: ‘Doodsangst heeft ook goede kanten’

Lees verder
Artikel

Arne Öhman: ‘Niemand heeft een fobie voor bloemen’

Lees verder
Artikel

Ontspannen vliegen

Lees verder
Artikel

Had ik maar minder faalangst

Lees verder
Advies

Hoe voorkom je dat je kind faalangst krijgt?

Lees verder