Angst vergroot de kans op dementie

Angstige mensen lopen 48 procent meer risico op dementie. Dat toont onderzoek waarin ruim duizend Zweedse tweelingen tussen 49 en 71 jaar liefst 28 jaar lang werden gevolgd. Elke drie jaar beantwoordden ze vragen waarmee hun mate van angst en depressie werd gemeten. Ook kregen ze allerlei tests voorgeschoteld en werd hun geheugen uitvoerig getest. […]

Angstige mensen lopen 48 procent meer risico op dementie. Dat toont onderzoek waarin ruim duizend Zweedse tweelingen tussen 49 en 71 jaar liefst 28 jaar lang werden gevolgd. Elke drie jaar beantwoordden ze vragen waarmee hun mate van angst en depressie werd gemeten. Ook kregen ze allerlei tests voorgeschoteld en werd hun geheugen uitvoerig getest.

Depressieve klachten bleken de kans op dementie niet te vergroten. Maar degenen die ooit in hun leven kampten met angst, raakten anderhalf keer zo vaak dement; en bij de eeneiige tweelingen was het de meest angstige die vaker dementie kreeg.
Mogelijke oorzaak: het stresshormoon cortisol. Dat veroorzaakt schade aan belangrijke geheugenfuncties als de opslag van herinneringen en aan de meer complexe denkfuncties.

Bron: Anxiety is associated with increased risk of dementia in older Swedish twins, Alzheimer’s and Dementia, april 2016
auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Woonwijk voor ouderen met dementie: Net als thuis

In het ‘Gooise’ huis tinkelen kroonluchters, in het ‘Indische’ huis wordt wat warmer gestook...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Wat kinderdromen je vertellen

De meeste dromen zijn juist géén bedrog. De nachtelijke belevenissen van je kind weerspiegelen zij...

Lees verder
Advies

Mijn moeder en ik zitten in een vertrouwenscrisis

Lees verder
Artikel

Wetenschapsjournalist Jon Palfreman: ‘Parkinson plundert je’

Lees verder
Artikel

Mantelzorg: hoe hou je het vol?

Lees verder
Artikel

Dement door eenzaamheid

Lees verder
Kort

Gezellig dagje met een dementerende

Lees verder
Artikel

Schrijfstijl verraadt dementie

Lees verder