Stress is goed voor het geheugen

Werk Bent u zenuwachtig voor een examen? Als het aankomt op feitenkennis, dan zit u gebakken. Onderzoekers van de Ohio State University ontdekten dat studenten die vlak voor een groot examen zitten en dus examenstress hebben, een beter geheugen voor feitjes hebben dan na het examen, wanneer de rust is weergekeerd. Toch gaat niet alles […]

Werk

Bent u zenuwachtig voor een examen? Als het aankomt op feitenkennis, dan zit u gebakken. Onderzoekers van de Ohio State University ontdekten dat studenten die vlak voor een groot examen zitten en dus examenstress hebben, een beter geheugen voor feitjes hebben dan na het examen, wanneer de rust is weergekeerd. Toch gaat niet alles beter tijdens stress. De proefpersonen bleken vóór het examen minder goed in staat om complexe problemen op te lossen dan na het examen. Volgens de onderzoekers hangen de uitkomsten samen met de aanmaak van norepinefrine, een stresshormoon. Dat geeft een memory boost, maar blokkeert ook functies die ons in staat stellen rustig en flexibel over oplossingen te denken.

Onderzoek gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Society of Neuroscience in San Diego, 25 oktober 2004.

auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Een neus voor verlamming

Lees verder
Video

Wat als je kind transgender blijkt te zijn?

Wat als je kind transgender blijkt te zijn?

Bekijk video
Interview

‘We hebben wél greep op ons brein’

Lees verder
Artikel

Hersenonderzoek Wat is bewustzijn eigenlijk?

Lees verder
Artikel

Neurofeedback: de nieuwe Prozac?

Lees verder
Artikel

Ik en mijn linkerhersenhelft

Lees verder
Artikel

Sleutelen aan het brein

Lees verder
Artikel

Een dag uit het leven van een mannenbrein

Lees verder