sciencefiction

Max van der Linden

In de jaren vijftig werd al gespeeld met de gedachte om mensen op afstand te manipuleren. In de film Creature with the atom brain (1955) creëerde een gestoorde wetenschapper radiogestuurde mensenzombies. Is het inmiddels al mogelijk om mensen op een dergelijke manier op afstand te besturen?

Amerikaanse wetenschappers lukt het al met levende motten en kakkerlakken: met een joystick stimuleren ze op afstand elektroden die verbonden zijn met zenuwen die spieren van vleugels of pootjes aansturen. Militairen zijn enthousiast over deze cybugs: de insecten zouden, voorzien van minicamera’s, ongezien patrouilles kunnen uitvoeren in vijandelijk gebied of bepaalde doelwitten volgen.

Dus bij insecten werkt het al. En bij mensen?

Niet door rechtstreeks hun spieren te manipuleren. Het is wel op een andere manier geprobeerd. In de jaren vijftig ontdekten neurowetenschappers gebieden in het brein die bij stimulatie prettige gevoelens opleverden. Ze dachten met deze ‘beloningsgebieden’ een neurologische aan- en uitknop te hebben gevonden.
In de jaren zeventig probeerden neuro-experts met deze ‘knop’ een getroebleerde homoseksuele jongen te veranderen in een voorbeeldige heteroseksueel. Terwijl de jongen moest vrijen met een prostituee, stimuleerden de wetenschappers, vanuit een kamer verderop, de beloningsgebieden in zijn brein. Door seks met

Log in om verder te lezen.