Mensen besturen op afstand

sciencefiction Max van der Linden In de jaren vijftig werd al gespeeld met de gedachte om mensen op afstand te manipuleren. In de film Creature with the atom brain (1955) creëerde een gestoorde wetenschapper radiogestuurde mensenzombies. Is het inmiddels al mogelijk om mensen op een dergelijke manier op afstand te besturen? Amerikaanse wetenschappers lukt het […]

sciencefiction

Max van der Linden

In de jaren vijftig werd al gespeeld met de gedachte om mensen op afstand te manipuleren. In de film Creature with the atom brain (1955) creëerde een gestoorde wetenschapper radiogestuurde mensenzombies. Is het inmiddels al mogelijk om mensen op een dergelijke manier op afstand te besturen?

Het grote breinboek

Bestel nu het grote breinboek in onze webshop! Lees verder

Amerikaanse wetenschappers lukt het al met levende motten en kakkerlakken: met een joystick stimuleren ze op afstand elektroden die verbonden zijn met zenuwen die spieren van vleugels of pootjes aansturen. Militairen zijn enthousiast over deze cybugs: de insecten zouden, voorzien van minicamera’s, ongezien patrouilles kunnen uitvoeren in vijandelijk gebied of bepaalde doelwitten volgen.

Dus bij insecten werkt het al. En bij mensen?

Niet door rechtstreeks hun spieren te manipuleren. Het is wel op een andere manier geprobeerd. In de jaren vijftig ontdekten neurowetenschappers gebieden in het brein die bij stimulatie prettige gevoelens opleverden. Ze dachten met deze ‘beloningsgebieden’ een neurologische aan- en uitknop te hebben gevonden.
In de jaren zeventig probeerden neuro-experts met deze ‘knop’ een getroebleerde homoseksuele jongen te veranderen in een voorbeeldige heteroseksueel. Terwijl de jongen moest vrijen met een prostituee, stimuleerden de wetenschappers, vanuit een kamer verderop, de beloningsgebieden in zijn brein. Door seks met

Log in om verder te lezen.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Liedjes in je hoofd

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Kun jij dit trucje ook?

Wie kan met zijn oren wapperen? Of met zijn ogen dicht zijn navel aanwijzen? 8 trucjes om te probere...

Lees verder
Advies

Waarom vergissen sommige mensen zich zo vaak tussen links en rechts?

Lees verder
Artikel

Krachtvoer voor het brein

Lees verder
Artikel

Leugendetector nieuwe stijl

Lees verder
Kort

Breinsporen van mishandeling

Lees verder
Artikel

Hoe werkt een illusie?

Lees verder
Artikel

Breinrecords

Lees verder