Zware weken in het vooruitzicht? Slaap dan de komende dagen meer dan normaal. Slaap laat zich namelijk prima ‘oppotten’ voor periodes van schaarste, concludeert de Amerikaanse slaapdeskundige Tracy Rupp uit onderzoek onder 24 proefpersonen. De helft van hen moest een week lang tien uur per nacht in bed doorbrengen, de andere helft maakte nachten van acht uur. Na die week werden ze zeven dagen op een slaaprantsoen van drie uur per etmaal gezet; vervolgens mochten ze vijf dagen lang acht uur bijtanken.

Minder moe, meer energie
Training

Minder moe, meer energie

  • Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
  • Tools om je energie weer op te bouwen
  • Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Wat bleek? De groep van ‘vooruitslapers’ had in de week van slaapgebrek minder problemen met wakker en alert blijven. Bovendien herstelden ze na afloop van de zware week ook sneller van het slaaptekort. Er was dus echt sprake van een opgebouwde slaapreserve.

Dat meer dan acht uur slaap sowieso goed is voor de prestaties, blijkt uit een recente proef van Stanford-onderzoekster Cheri Mah. Ze liet een groep wedstrijdzwemmers gedurende anderhalve maand nachten van tien uur maken. Daarna was zowel hun lichamelijke als hun mentale kracht opvallend toegenomen.

Onderzoek gepresenteerd op de Annual Meeting of the Associated Professional Sleep Societies, juni 2008