Imaginatie en rescripting therapie is erop gericht om dat in een paar weken tijd te bereiken. In Amerika bleek uit onderzoek dat IRT bij 70 tot 90 procent van de deelnemers een belangrijke verbetering had opgeleverd, ook op lange termijn. Heel in het kort gaat de aanpak als volgt:

Stap 1: Schrijf uw nachtmerries op

Stap 2: Kies een nachtmerrie die u wilt veranderen. Neem niet meteen de allerengste.

Minder moe, meer energie
Training

Minder moe, meer energie

  • Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
  • Tools om je energie weer op te bouwen
  • Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Stap 3: Herschrijf de nachtmerrie: bedenk een nieuw einde waarbij u zich kalm en veilig voelt. Creëer eventueel een veilige plek waar u naartoe zou kunnen in uw droom.

Stap 4: Oefen elke dag een kwartiertje: beeld uzelf het script voor de nieuwe droom en de veilige plek in. Probeer u dit nieuwe scenario zo levendig voor te stellen.

Let op: als u kort geleden een traumatische ervaring heeft gehad en daar nachtmerries over heeft, moet u niet proberen hem te veranderen. In eerste instantie hebben de nare dromen een functie bij het verwerken van het trauma. Pas als zulke dromen lange tijd aanhouden, is het verstandig ze te herschrijven.

Meer lezen?
Dit boek helpt stap voor stap bij bovengenoemde aanpak: Annette van Schagen, Jaap Lancée, Victor Spoormaker, Van je nachtmerries af, werkboek voor de cliënt, Bohn Stafleu en Van Loghum, €16,99