Voor de werknemers

  1. Stel je niet te afhankelijk op
    Je kunt je baas helpen om beter leiding te geven, tipt organisatiedeskundige Dirk van Dierendonck van het Erasmus Centre for Leadership Studies. ‘Wees helder over wat jij nodig hebt en tegelijkertijd realistisch over wat wel en niet kan.’ Zo helpt je je baas om beter leiding te geven én heb je meer plezier in je werk omdat je zelf een aandeel hebt in de invulling ervan.
  2. Geef je leidinggevende ook eens een compliment
    Juist vanwege zijn/haar machtspositie voelt je baas waarschijnlijk extra druk om competent over te komen – en word je er het slachtoffer van als dat in het geding komt. Door af en toe een complimentje uit te delen bevestig je de eigenwaarde van je baas, en dat verkleint de kans dat hij of zij naar je uithaalt.

Voor de bazen

  1. Heb mededogen Het stressniveau van je werknemers ligt misschien wel hoger dan dat van jou. Dat suggereert organisatiepsycholoog Janne Skakon van de University of Copenhagen, die ruim 2000 managers en employees van 48 bedrijven ondervroeg over werkgerelateerde stress
  2. Wind je niet op over foutjes
    Als mensen krampachtig proberen om fouten te vermijden, zijn ze juist geneigd tot missers. Benadruk liever de positieve kanten van missers. Hoogleraar organisatiepsychologie Naomi Ellemers demonstreerde dat zo’n houding de prestaties bevordert.