De risico’s van stress

Werkstress wordt de kwaal van het jaar. De werkdruk is volgens Arbodiensten in alle geledingen hoog en het aantal arbeidsongeschikten dat om die reden afhaakt, stijgt. Stressmanagement is geboden, maar bij wie ligt de verantwoordelijkheid: bij het bedrijf of bij de werknemer? De psychologen Els van den Heuvel en Marc Schabracq zijn het over één ding roerend eens: organisaties moeten zelf inventariseren hoe het is gesteld met de gezondheid en het welzijn van hun werknemers.

De vraag naar werknemers is nog nooit zo hoog geweest, bericht het Centraal Bureau voor Statistiek (cbs). De werkloosheid is historisch laag. De economie bloeit overduidelijk, het lijkt allemaal niet op te kunnen. De gezondheid van de werknemers die aan deze weelde bijdragen, begint evenwel zorgen te baren. Zo meldde het gak dat het aantal arbeidsongeschikten in 1998 is gestegen tot bijna negenhonderdduizend.

TEST
Doe de test »

Is het tijd voor een nieuwe baan?

Grootste boosdoener: stress, ofwel psychische overbelasting. Uit de Loopbaanenquete 1999 van het weekblad Intermediair bleek dat dertig procent van hoogopgeleide werknemers vaak of vrijwel altijd te maken heeft met werkstress; bij vijftig procent was dit soms het geval. Met name leidinggevenden kampen vaker met hoge werkdruk, in de enqûte synoniem voor stress. Toch leidt stress niet automatisch tot een hoog ziekteverzuim, aldus het rapport Werkstress in beeld, dat de Stichting Kwaliteitsbevordering Bedrijfsgezondheidszorg (een stichting die Arbodiensten ondersteunt), onlangs opstelde. Werkstress zou met name voorkomen bij hoog opgeleide werknemers met afwisselend en verantwoordelijk werk. Die stress is voor hen echter geen reden zich ziek te melden, omdat zij vanwege hun hiërarchische positie vaker ‘mentaal vrijaf kunnen nemen’ door af en toe simpeler werk te verrichten.

Het verlies van controle

Hoge werkdruk leidt dus niet altijd tot stress en

Log in om verder te lezen.

auteur

Vittorio Busato

» profiel van Vittorio Busato

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Lekker sportief

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Dromendagboek

Van dromen valt veel te leren. Zet de nachtelijke avonturen van je kind op papier en praat er samen ...

Lees verder
Artikel

Werken met plezier

Lees verder
Advies

Ik schaam me ervoor dat ik niet werk vanwege een burn-out

Lees verder
Advies

Ik vind het moeilijk om leiding te geven

Lees verder
Advies

Hoe krijg ik weer energie?

Lees verder
Artikel

Aanpakken soms beter dan ontspannen

Lees verder
Artikel

‘Geluk is vissen met opa’

Lees verder