Wat me in de eerste tien minuten van de intake al opvalt, is hoe Chantal afstemt op de ander. Ze vertelt rustig haar verhaal, checkend of ik haar volg. Luistert aandachtig als ik aan het woord ben. Kortom, ze is heel sensitief en dat komt haar goed van pas in haar werk als senior accountmanager.

Training Coach worden: de eerste stap
Training

Training Coach worden: de eerste stap

  • Leer wat coaching is en wat niet
  • Leer de basis van effectieve methodieken
  • Ontdek of je verder wilt leren voor coach
Bekijk de training
Nu maar
150,- incl btw

Dat die sensitiviteit haar ook flink dwars kan zitten, blijkt als ze over haar leidinggevende vertelt. Dat is er eentje die ‘fijngevoeligheid’ niet in zijn vocabulaire heeft. Sterker nog, hij wijst haar voortdurend op fouten, vindt dat ze niet hard genoeg werkt en koppelt niet terug wat hij goed vindt gaan.

Dat voelt voor Chantal als een groot onrecht: zo dóén mensen toch niet? Ze ligt er wakker van. Heeft ineens hoofdpijn, maagpijn, weet niet hoe ze ermee moet omgaan. En het allerergste: ze begint te denken dat ze inderdaad niet goed genoeg is.

Hoe kun je effectiever omgaan met dit soort negatieve omgevingsinvloeden? Hoe kun je jezelf beschermen? Dat wordt het doel van Chantals coachingstraject en daarvoor gaan we aan de slag met de Voice Dialogue-methode van psychologen Hal en Sidra Stone.

Voice Dialogue gaat ervanuit dat er meerdere ikken in ons huizen die niet altijd in balans zijn. Wat bij Chantal al snel blijkt, is dat de ‘Pleaser’ het stuur in haar leven heeft overgenomen. Op zoek naar harmonie heeft ze zich altijd gericht op de behoeften van de ander.

Training HSP@work: zo blijf je in balans
Training

Training HSP@work: zo blijf je in balans

  • Ontdek je talenten als HSP
  • Leer hoe je fijne werkomstandigheden creëert
  • Inspirerende video’s en onderzoeksresultaten van HSP-expert Esther Bergsma
Bekijk de training
Nu maar
49,-

Ondertussen zit haar ‘Strijder’ samen met de ‘Innerlijke beschermer’ helemaal achterin de bus. Terwijl die twee juist helpen grenzen te stellen, voor je behoeften op te komen.

Om die twee ikken meer naar voren te halen, ga ik met Chantal terug naar een moment in haar leven waarop die ‘Strijder’ er wél was – een moment waarop ze heel fel voor haar familie is gaan staan.

En met het terughalen van die kracht vraagt ze zich ineens kwaad af hoe ze zich op haar werk zo heeft kunnen laten koeioneren. Precies waar we zijn moesten: als je vanuit je tenen voelt dat je iets niet meer wilt, ben je ook in staat om het ‘zielsbesluit’ te nemen om het anders te doen.

Nu ze haar grenzen herkend en erkend heeft, leert Chantal ze met praktische tools te stellen en bewaken. Haar eerste daad: ze laat zich overplaatsen naar een andere afdeling. En als haar volgende leidinggevende haar dreigt te overladen met werk, durft ze hem te laten kiezen: ‘Ik kan dit niet allemaal tegelijk doen, dus welk project heeft prioriteit?’

Training HSP@work: zo blijf je in balans + 2 coachsessies
Training

Training HSP@work: zo blijf je in balans + 2 coachsessies

  • Ontdek je talenten als HSP
  • Leer hoe je fijne werkomstandigheden creëert
  • Inclusief 2 privésessies met een HSP-coach
Bekijk de training
Nu maar
199,-

In plaats van overspoeld te worden door onrecht, gaat Chantal voor haar eigen recht staan. Zingend zitten haar ‘Strijder’ en ‘Beschermer’ aan het stuur. En waar de ‘Pleaser’ achterin de bus nog even piept dat ze zo wel de lieve vrede verstoort, wordt deze de mond gesnoerd als ze van haar leidinggevende terugkrijgt: ‘Fijn dat je zo helder bent.’

Ook aan de slag met een HSP-coach? Op Coachfinder.nl vind je betrouwbare coaches bij jou in de buurt.