Het geheim van een gelukkig werkleven

 • 432 woorden
 • leestijd is
 • 3 minuten
Hoe floreer je in je baan en blijf je uit de buurt van een burn-out? Lange jaren van onderzoek leerden Wilmar Schaufeli dit inzicht: Een goede balans tussen wat in je werk stopt en wat je eruit haalt, is de sleutel tot een gelukkig werkleven.'

Hoe lekker je je in je werk voelt, heeft alles te maken met wederkerigheid. Die bestaat op drie niveaus, zegt Schaufeli: ’Het eerste – en belangrijkste – is het niveau van de mensen met wie je samenwerkt, bijvoorbeeld je klanten of directe collega’s. Heb je het gevoel dat zij de energie die je in je werk stopt waarderen? Krijg je wel eens een compliment voor iets wat je goed gedaan hebt? De inhoud van je werk is minder van belang: als het goed zit met de wederkerigheid kun je zelfs doodsaai werk nog lang volhouden, doordat je voldoening haalt uit het contact met anderen.

TEST
Doe de test »

Is het tijd voor een nieuwe baan?

Het tweede niveau is dat van je team als je dat hebt natuurlijk. Zet jij je in voor je collega’s? En omgekeerd: helpen zij jou soms uit de brand? Het derde en laatste niveau is dat van de organisatie waarvoor je werkt of opdrachten doet. Als jij bijvoorbeeld weleens in het weekend doorwerkt, mag je dan soms ook een dagje vrij nemen, of krijg je financiële compensatie?

De cijfers op je salarisstrookje of factuur zijn niet het belangrijkste voor dat gevoel van wederkerigheid, zegt Schaufeli. Wat er wél toe doet, is of je vindt dat dat bedrag recht doet aan wat je presteert. ‘Het gaat er vooral om dat je in psychologische zin waardering krijgt voor wat je doet.’ Heb je dat gevoel niet, dan ga je je langzaam steeds meer terugtrekken uit je team of meld je je vaker ziek (‘ze bekijken het maar’) – waardoor je nog minder erkenning krijgt en uiteindelijk in een vicieuze cirkel belandt. ‘De ellende is dat mensen veel te lang doorgaan in zo’n situatie, omdat ze hopen dat het beter wordt. Maar als je gedurende langere tijd het gevoel hebt dat er iets scheef zit in de balans tussen geven en nemen, moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Dat kan namelijk tot een burn-out leiden.’

Zo ver is het bij Schaufeli zelf gelukkig nooit gekomen. ‘Maar ik heb wel een periode gehad dat ik even hard werkte als daarvoor, maar er minder voldoening uit haalde. Ik heb toen bewust iets nieuws opgezocht. Door naast mijn werk bij de universiteit als consultant te gaan werken, kon ik mijn kennis ook in de praktijk toepassen.’ 

Wilmar Schaufeli (1953) is hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en onderzoekshoogleraar aan de KU Leuven. Hij is expert op het gebied van burn-out én op de tegenhanger daarvan, bevlogenheid. Voor beide ontwikkelde hij een test, de Utrechtse Burnout Schaal en de Utrechtse Bevlogenheidsschaal. Tegenwoordig doet hij veel onderzoek op het gebied van workaholisme.

 

Lees door via 100% Digitaal

 • Toegang tot álle online artikelen
 • Altijd het nieuwste magazine
 • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Saskia Decorte

Jawel, ook ik ben (sociaal) psycholoog. Ik werkte eerst als marktonderzoeker en studeerde daarnaast journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

» profiel van Saskia Decorte
 • Meer over

  Werk

  Welk type werk als betekenisvol voelt, is voor iedereen anders. Ben je ontevreden of twijfel je aan het nut van je werk? Soms kan het helpen om anders tegen je werk aan te kijken; misschien valt er nog een mouw aan te passen. Of is het toch tijd voor een andere baan?

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

‘Ik lag niet kotsend tussen de coulissen’

Hoe voel je je een week voor de première van een toneelstuk waarin je bijna naakt op de planken sta...

Lees verder
Artikel

Waarom aanraking essentieel is voor baby’s

Onze ouders dachten nog dat een baby verwend werd als je hem oppakte omdat hij huilde. Maar dat troo...

Lees verder
Advies

Ik moest huilen tijdens een sollicitatie

Lees verder
Test

Wat heb je nodig om te floreren?

Lees verder
Artikel

De eerste signalen

Lees verder
Advies

Wat kan ik verwachten van mijn werkloze man?

Lees verder
Advies

Ik wil niet mee met werkuitjes

Lees verder
Artikel

‘Opeens kon ik mijn tranen niet meer inhouden’

Lees verder