Piekervaringen in de jeugd

Zo'n veertig jaar geleden gebruikte de beroemde humanistische psycholoog Maslow de term voor het eerst: piekervaringen. Hiermee bedoelde hij de zeldzame momenten in het leven waarop iemand volmaakt gelukkig is, een moment van diep inzicht heeft, gevoelens van verwondering en eerbied voor de schepping ervaart en een gevoel heeft dat alles in de kosmos met elkaar in verbinding staat.

Aan het einde van zijn leven raakte Maslow geïnteresseerd in de vraag of ook jonge kinderen piekervaringen hebben, die een blijvende indruk achterlaten. Hij stierf echter voordat hij hier onderzoek naar kon doen. Maslows biograaf, de Amerikaanse psycholoog Edward Hoffman, deed een eerste poging om diens wens uit te voeren en vroeg 250 volwassenen naar piekervaringen voor hun veertiende jaar. Veel mensen hebben inderdaad herinneringen aan piekmomenten in hun vroege jeugd. Hoffman onderscheidde negen categorieën, waaronder ervaringen bij de aanblik van grootse landschappen, piekmomenten tijdens intens gebed, spontane momenten van extase, plotselinge diepe inzichten over zichzelf of het leven, en onvergetelijke dromen. Veel van dit soort ervaringen ontstaan in de natuur: zon, maan en sterren, oceanen en meren, bergen en bossen blijken ontzag en geluk op te roepen. Maar men hoeft het niet altijd zo ver van huis te zoeken: ook de achtertuin blijkt een bron voor piekmomenten in de jeugd. Zelfs tijdens de dagelijkse routine kan een kind een ervaring beleven die hij zijn hele leven koestert. Zoals een gepensioneerde man vertelt:

‘Op een lentemiddag, toen ik ongeveer tien jaar was, liep ik van school naar huis. Plotseling ervaarde ik een onovertroffen gevoel van geluk en begrip. Alles

Log in om verder te lezen.
auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

7 vragen naar geluk

Om het beste uit je leven te halen is het belangrijk om jezelf goed te kennen.

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Wees een ontspannen ouder: 3 tips

‘Ik had dat legopoppetje het eerst!’ ‘Ik heb gisteren al afgeruimd!’ Hartstikke fijn, weeken...

Lees verder
Artikel

6 redenen waarom ons onderwijs niet goed aansluit op het kinderbrein

Lees verder
Artikel

De wijsheid van de leider

Lees verder
Artikel

Werkende moeder, ongezonder kind

Lees verder
Artikel

Tweelingen zijn bijtertjes

Lees verder
Kort

Vitten op je zorgende man

Lees verder
Verhaal

Wat maakt ons vrolijk?

Lees verder