Jeff Cuypers (52): ‘Na mijn scheiding is de band met mijn dochter hechter geworden. In het begin trok Ann meer naar haar moeder toe, daarna hebben we elkaar als het ware opnieuw leren kennen. Nu is ze 24 en net vertrokken naar Australië, om daar werk te zoeken als psycholoog. Dat vind ik moeilijk, maar ik ben ook ontzettend trots op haar.

Naar Australië gaan is ook altijd een droom van mij geweest. Net als werken als psycholoog – wat ik overigens niet doe, ik heb een baan in de technische branche. Ik vind het ongelooflijk dat mijn kind dezelfde dingen interessant vindt als ik, zonder dat ik haar daarin bewust heb gestuurd. Mede hierdoor voel ik me sterk verbonden met haar.

Normaal gesproken studeerde Ann doordeweeks en sprak ze in het weekend af met haar vrienden. Aan haar afwezigheid ben ik daardoor wel gewend. Maar letterlijk en figuurlijk weggaan naar de andere kant van de wereld, is toch veel ingrijpender. Nu ze weg is, mis ik Ann omdat ik niet naar haar toe kan, haar niet even kan vasthouden.

De week begon positief. Op vrijdag had ik een afscheidsetentje met mijn dochter. We zijn in Leuven gaan eten en hebben zitten babbelen

over Australië. Zaterdag ging het fout. Ik ging door mijn rug en kon de hele week niet werken. Ik had veel pijn, waardoor mijn geluksgevoel erg laag was. Ik weet dat ik niet zomaar last krijg van mijn rug; het gebeurt als ik onder spanning sta.

Door mijn rugpijn kon ik op dinsdag niet naar het vliegveld om mijn dochter vaarwel te zeggen. Ik moest telefonisch afscheid nemen terwijl ik op de bank lag. Dat was moeilijk. Gelukkig hebben we dat afscheidsetentje gehad, anders had ik het veel erger gevonden dat ik haar niet persoonlijk kon uitzwaaien.

Deze week was een stuk emotioneler dan normaal. Over het algemeen ben ik een vrij gelijkmatig gestemd persoon. Maar als dingen me echt raken, kan ik emotioneel zijn, huilen. Een aantal jaren geleden niet; toen had ik een masker op. Ik hield vol dat alles goed ging, zelfs als dat eigenlijk niet zo was. Nu luister ik meer naar mijn gevoel en durf ik mijn emoties te uiten, ook bij vrienden.’

De geluksmeter is een voorgeprogrammeerde elektronische agenda die dagelijks een aantal keer piept op wisselende momenten. De proefpersoon toetst dan in waar hij zich bevindt, wat hij aan het doen is en hoe gelukkig hij zich voelt op een schaal van 1 tot 10. In de geluksgrafiek van Jeff Cuypers was het afscheidsetentje met zijn dochter het hoogtepunt. Een hevige rugpijnaanval liet zijn humeur kelderen. De rest van de week lag hij voornamelijk plat op de bank, waar hij – heel toepasselijk – een boek las over geluk. De ‘achten’ op donderdag zijn tevreden leesmomenten.

Het gelukkigste land

Word je gelukkiger in Australië? Diverse onderzoekers hebben geprobeerd de vraag te beantwoorden wat het gelukkigste land ter wereld is, met uiteenlopende resultaten.

Neem bijvoorbeeld twee recente onderzoeken. Uit het ene – van de University of Leicester –kwam naar voren dat de Denen het gelukkigste volk zijn, gevolgd door de Zwitsers en de Oostenrijkers. Uit het andere onderzoek, uitgevoerd door de Britse denktank New Economics Foundation, kwam echter naar voren dat het eiland Vanuatu het gelukkigst is. Colombia en Costa Rica volgden op de tweede en derde plaats.

Hoe dat kan? De onderzoekers gebruikten verschillende methoden om het geluksniveau te bepalen. Zo namen de Britten de resultaten van meer dan honderd verschillende geluksstudies samen. Uit dit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat geluk samenhangt met een hoog bruto nationaal product per hoofd van de bevolking. Het tweede onderzoek nam overmatige consumptie echter als criterium voor ongeluk.

En hoe het nu zit met Australië? Dat land kwam in geen van beide onderzoeken voor in de toptien. Geen probleem voor het Australische toeristen­bureau – dat wist voor op hun website twee onderzoeken op te duikelen waaruit blijkt dat Australië wél het gelukkigste land op aarde is.

Meedoen aan deze rubriek? We lenen de geluksmeter graag een weekje uit. Kijk op psychologiemagazine.nl[/wpgpremiumcontent]