Heb je gisteravond seks gehad? Zo nee, waarom niet?

Het antwoord dat jij en je partner op deze vraag geven, zegt veel over hoe het met je relatie gesteld is, ontdekten onderzoekers van de universiteit van Kentucky. Een maand lang ondervroegen ze 87 heteroseksuele stellen, met een relatie van gemiddeld ruim negen jaar.

‘Schat, weet je wat míj lekker lijkt?’

‘Schat, weet je wat míj lekker lijkt?’

Tussen de lakens staat het iedereen vrij om te doen en laten wat hij of zij wil. Toch laten we ons n...

Lees verder

Wanneer deelnemers de geen-seks-reden toeschreven aan hun wederhelft (‘hij was te moe’, ‘zij had geen zin’) bleken ze niet erg tevreden te zijn met hun seksleven. Wanneer ze beiden hetzelfde antwoord gaven, waren ze over het algemeen gelukkig in hun relatie en met hun seksleven, ook al hadden ze geen seks gehad.

Onderzoeker Kristen Mark: ‘Weinig seks hoeft geen reden tot zorgen te zijn, maar het is wel van cruciaal belang voor koppels om over seks te praten en van elkaar te weten waaróm ze geen seks hebben. Ze moeten niet hun partner de schuld geven, maar bij ontevredenheid samen onderliggende problemen aanpakken.’

Vrouwen bleken de reden vaak bij zichzelf te zoeken, zoals ‘Ik was niet in de stemming’, of ‘Seks is pijnlijk voor me’. Mannen schoven het vaker af op hun partner, met ‘Zij wilde niet’ of ‘Ze was te moe’. Mark: ‘Vrouwen zijn sowieso eerder geneigd zichzelf de schuld te geven. En mannen kijken minder naar hun eigen rol, misschien omdat ze het hardnekkige idee hebben dat mannen altijd wel zin hebben.’ (JN)

Training Meer genieten van seks
Training

Training Meer genieten van seks

  • Nog meer genieten van seks, alleen én samen
  • Ontdek jouw seksuele rem en gaspedaal
  • Leer welke seksmythes er zijn, en hoe die jouw plezier in de weg kunnen staan
Bekijk de training
Nu maar
45,-
‘Not tonight, honey’. Reasons couples do not engage in sex and their impact on satisfaction and desire, Journal of Sexual Medicine, maart 2020