Dikke darmkanker is in de westerse wereld de op één na meest voorkomende tumor. Lang werd aangenomen dat het eten van te veel vlees en te weinig verse groenten en vezels de belangrijkste oorzaak van deze ‘welvaartsziekte’ zou zijn. Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam denken dat het anders zit. Niet wát we eten, maar te véél eten is volgens hen oorzaak nummer één van dikke darmkanker.

Training Mindful eten
Training

Training Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
  • Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

De onderzoekers keken naar het hormoon leptine. Leptine speelt een belangrijke rol bij onze energiebalans: wanneer onze vetcellen vol zitten, verspreidt de leptine zich in ons bloed, wat onze hersenen het signaal geeft dat we minder moeten eten en meer energie moeten verbruiken. Zo blijven we slank en fit. Maar als we daarentegen dooreten en op onze luie krent blijven zitten, krijgen we te hoge leptinespiegels in ons bloed, wat desastreuze gevolgen kan hebben.

De onderzoekers ontdekten dat hoe meer leptine iemand in zijn bloed heeft, hoe eerder hij dikke darmkanker krijgt. Een overvloed aan leptine zou de groei van kankercellen in de dikke darm kunnen bevorderen, veronderstellen ze. Dit gegeven zou heel goed kunnen verklaren waarom zwaarlijvigen en mensen die te weinig bewegen, vaker dikke darmkanker krijgen.

Minder eten en wat vaker uit onze stoel komen, lijkt dan ook een goed advies te zijn bij het voorkomen van dikke darmkanker.

AMC Magazine, december 2001