Tactvol reageren in 5 stappen

  • 272 woorden
  • leestijd is
  • 2 minuten
Een smakkende collega, een vriendin die maar doorkletst, een logeerkind dat de tent afbreekt. Hoe tref je de juiste toon in zo'n lastige situatie? Dit zijn de 5 basisprincipes.

Luister goed. Voordat je iets zegt: denk een paar tellen na. In welk gezelschap bevind je je? Als je net een promotie hebt gekregen, is het niet slim om daarover op te scheppen in de buurt van die langdurige werkloze vriend.

Artikel

‘Zal ik even een taxi voor je bellen?’

Een collega stoort je steeds bij je werk; andermans kind breekt de tent af; de ‘bob’ van de avon...

Lees verder

Stel je hulpbehoevend op. In het terugkerend gevecht op kantoor over raampje open/raampje dicht, kun je hiermee je collega milder stemmen.
‘Ik heb een probleem met de tocht van het raam dat je net hebt opengezet, kun je me daarbij helpen?’ Of: ‘Help, ik heb veel last van het zuurstoftekort dat nu ontstaat doordat het raam is gesloten. Wat zullen we doen?’

Gebruik een leugentje om bestwil, dat mag best. De nieuwe buurvrouw nodigt je uit voor een verjaardag, maar dat lijkt je dodelijk saai. Je zegt: ‘Ik kan die avond niet. Jammer!’ Daarmee verwond je jezelf en de ander niet.

Buig het negatieve om en verander subtiel van onderwerp. Roddelt je reisgenoot knorrig over een afwezige vriend – ‘Die is ook altijd te laat’ – dan wijs je hem erop dat de vriend wél altijd een zonnig humeur meeneemt. ‘En trouwens, wat een heerlijk weer is het. IJsje/biertje?’ Zo vermijd je meeroddelen.

Soms is het beter om te zwijgen. Niet alle situaties vragen om je snedige commentaar. Dus mond dicht als je dochter haar wenkbrauwen te donker heeft geverfd, of als je verdrietige vriend er na een huilbui verschrikkelijk uitziet. Zoals de moeder van Stampertje in de tekenfilm Bambi zegt: ‘Als je niks leuks te vertellen hebt, zeg dan maar liever niets.’

Wil je meer tips, voorbeelden? Lees het artikel ‘Zal ik even een taxi voor je bellen?

Lees door via 100% Digitaal

abonnement

Toegang tot alle online artikelen en onbeperkt toegang tot het magazine.
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Lessen van leiders

Lees verder
Interview

Psychiater Irvin Yalom (86): ‘Hoe meer je het gevoel hebt dat je alles uit je leven hebt gehaald, hoe minder bang je bent voor de dood’

De beroemde Amerikaanse psychiater Irvin Yalom was als kind diep ongelukkig: ‘Ik droom nog altijd ...

Lees verder
Artikel

Roddelen op het werk

Lees verder
Advies

Hoe krijg ik een goed gesprek met mijn man?

Lees verder
Verhaal

Kan de taal die je spreekt je gedrag beïnvloeden?

Lees verder
Advies

Ik ben vegetarisch

Lees verder
Test

Welk mediatype ben je?

Lees verder
Advies

Mijn puberdochter is onzeker over haar lengte

Lees verder