‘Jullie zullen nooit vergeten wat ik vanavond ga zeggen.’ Glimlachend benadrukt hij zijn woorden met typisch Italiaanse handgebaren. ‘Ik heb in mijn cursussen zo’n 27.000 mensen gezien, en er zat nooit iemand bij die niet gelukkig kon worden.’ De Italiaanse psycholoog Amedeo Maffei, die ooit als muzikant in het voorprogramma van The Beatles speelde, staat nu op uitnodiging van het tijdschrift Ode op een podium in Rotterdam. Hij spreekt over de kracht van de verbeelding, dat de wereld niet is zoals hij is, maar zoals mensen hem waarnemen. En dat je veel kunt bereiken, puur door anders naar de wereld te kijken.

Deze denkbeelden zijn belangrijk en vormen de basis van de psychologie, maar daar zijn we niet speciaal voor gekomen. Het meest spectaculaire is namelijk Maffei’s methode om nare ervaringen uit het verleden ‘schoon te spoelen’ met behulp van geluidsgolven. In zijn centrum in het Noord-Italiaanse dorpje Sirtori behandelt hij mensen met zelfontwikkelde apparatuur die het verstoorde evenwicht moet herstellen.

Op zijn visitekaartje staat: ‘Persoonlijk adviseur van de minister’. De regering Berlusconi heeft de hulp van Amedeo Maffei ingeroepen voor een reorganisatie van het Italiaanse gevangenisbestel. Na een vierdaagse cursus van Maffei zouden de gedetineerden in de drie

Log in om verder te lezen.