Er wordt veel geduwd, getrokken en geschreeuwd om aandacht. Broers en zussen zijn namelijk ook elkaars concurrenten. Aandacht van pa en ma betekent in de dierenwereld vaak meer voedsel, en meer kans te overleven. Bij schaarste eisen de oudste kuikens soms vrijwel al het eten op. De benjamin raakt daarbij soms zo verzwakt dat hij sterft of zelfs onderdeel wordt van het menu.

Spiegelbeest: De kunst van het geven

Spiegelbeest: De kunst van het geven

Overal ter wereld komt het op hetzelfde neer: mannen en vrouwen, van fruitvliegjes tot de mens, bakk...

Lees verder

Sibling rivalry is de Engelse term voor de rivaliteit tussen broers en zussen, ook bij de mens. Bij jonge kinderen is deze rivaliteit het sterkst – denk aan peuters die elkaar de hersens in slaan of moeite hebben met de nieuwe baby in huis. Voor ongeveer een derde van de volwassenen blijft de relatie met een broer of zus vijandig of afstandelijk. De vraag wie de meeste aandacht van de ouders kreeg en krijgt, blijft voor sommigen van hen een pijnlijk thema.
Ouders hebben veel invloed op de band tussen broers en zussen, zo blijkt uit onderzoek. Aandacht gelijkelijk verdelen, kinderen niet steeds vergelijken en samenwerking belonen voorkomt veel haat en nijd. Want net als bij uilskuikens is de rivaliteit tussen mensenkinderen het grootst bij schaarste.

Redacteur en psycholoog Dagmar van der Neut is gefascineerd door diergedrag, van fruitvliegjes tot haar eigen soortgenoten. Ze schreef het boek Het beest in ons.