Spiegelbeest: De kunst van het geven

Overal ter wereld komt het op hetzelfde neer: mannen en vrouwen, van fruitvliegjes tot de mens, bakkeleien over seks. Zij wil eerst liefdesbewijzen zien, hij zou willen dat ze wat makkelijker was. Het mannetje van de spinnensoort Paratrechalea ornata verpakt cadeautjes voor zijn potentiële minnares – bij voorkeur een sappige vlieg – in geparfumeerde zijde. […]

Overal ter wereld komt het op hetzelfde neer: mannen en vrouwen, van fruitvliegjes tot de mens, bakkeleien over seks. Zij wil eerst liefdesbewijzen zien, hij zou willen dat ze wat makkelijker was.

Het mannetje van de spinnensoort Paratrechalea ornata verpakt cadeautjes voor zijn potentiële minnares – bij voorkeur een sappige vlieg – in geparfumeerde zijde. Hij moet wel, ze wijst hem af als-ie met minder aankomt.  Ook ijsvogelvrouwtjes willen een huwelijksgift. Maar niet zomaar elk visje kan haar bekoren. Meerval? Nee, dank u. Stekelbaarsje? Mwa. Er begint pas iets te kriebelen als hij haar een kleine karperachtige voorschotelt. Het is invoelbaar: de date die je een etentje van de afhaalchinees voorschotelt, maakt toch minder kans dan een man die de hele dag met de lekkerste ingrediënten in de weer is geweest.

Doordat vrouwtjes vrijgevige mannetjes uitkiezen om mee te paren, werden mannen in de loop van de evolutie steeds guller; de gulsten krijgen immers steeds de meeste nakomelingen. Maar het blijft opletten. Een man die zich gul voordoet is dat lang niet altijd. Ook misleiding heeft namelijk evolutionaire voordelen. Zo zijn er ook in de dierenwereld gemakzuchtige players; spinnenmannen met verleidelijke pakketten die na opening slechts teleurstellende zaken bevatten, krekels die waardeloze presentjes opleuken met goedkope smaakstoffen. Sommige vrouwtjes trappen er nog in ook. En dan zit hij voor een dubbeltje op de eerste rang. 

 

auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Na-apen is menselijk

Dat de mens een kuddedier is, heeft een verrassende verklaring. Imitatie is in ons zenuwstelsel inge...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Artikel

Vakantie? Eerst afkicken van stress

Psychiater Theo Compernolle, expert op het gebied van de invloed van stress op het brein, vertelt ho...

Lees verder
Artikel

Vier dilemma’s

Lees verder
Kort

Minder gestrest door een geitje

Lees verder
Artikel

Spiegelbeest: Relatietest

Lees verder
Artikel

De groeistuipenvan de evolutie

Lees verder
Artikel

Altruïstische reddingsacties van dieren

Lees verder
Artikel

Hebben dieren gevoel voor ritme?

Lees verder