Een stille oorlog

Wales, april 1982. Journaliste Marjorie Wallace brengt voor de Sunday Times verslag uit van een merkwaardige rechtszaak. De negentienjarige tweelingzussen June en Jennifer Gibbons staan terecht wegens brandstichting en diefstal, maar het hele proces lijkt langs hen heen te gaan. Op enkele gemompelde schuldbekentenissen na komt er geen woord over hun lippen, ze bewegen niet en tonen geen enkele reactie - ook niet als de rechter zijn extreem zware vonnis uitspreekt. De tweeling wordt veroordeeld tot een verblijf van onbestemde duur in Broadmoor, een inrichting voor geestelijk gestoorde criminelen.

Wallace raakt geïntrigeerd door het verhaal van de zusjes en legt via een psychiater in Broadmoor contact met de meisjes. Langzaamaan wint ze hun vertrouwen en June en Jennifer geven de journaliste toestemming hun dagboeken te lezen. Door middel van deze aantekeningen, bevestigd door en aangevuld met de verhalen van hun ouders, leraren en psychologen, wordt de kern van het bizarre leven van deze zwijgende zusjes geschetst: de eicel die zich niet had moeten splitsen.

Online basistraining

Versterk je relatie

  • Leer kijken naar de patronen in je relatie
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Met inspirerende video's en artikelen

bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

Wallace vat hun levensverhaal samen in het boek De zwijgende tweeling, waarin zij het beschrijft als ‘een stille oorlog’ die zij geen van beiden konden winnen: de strijd om een eigen persoonlijkheid.

Vanaf de eerste borstvoeding tot aan hun dertigste levensjaar, worden de meisjes heen en weer geslingerd tussen één zijn en anders zijn. Hun hele leven is gebaseerd op het sluiten van pacts, het angstvallig controleren of de ander die niet doorbreekt en het beramen van plannen om boven de ander uit te stijgen door deze pacts zelf te doorbreken.

Het stilzwijgen van de tweelingzusters is het grootste pact en meteen ook het grootste leed dat ze zichzelf aandoen. Niet alleen hun zwijgzaamheid, ook het gedrag van June en Jennifer is bizar. Als

Log in om verder te lezen.

auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Is ontgroening noodzakelijk?

De ontgroeningen van de studentenverenigingen zijn weer volop aan de gang. De vaak zo verafschuwde i...

Lees verder
Advies

‘Hoe krijg ik contact met mijn drukke zoons?’

Ik (68) ben vader van twee volwassen zoons, die ik vrijwel uitsluitend telefonisch spreek. Ik zou mi...

Lees verder
Video

Hoe houd je je relatie leuk?

Bekijk video
Artikel

Moederen over je man

Lees verder
Verhaal

Hond en liefde – de unieke band tussen baasje en beest

Lees verder
Column

De praktijk van relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven: Timmerman

Lees verder
Artikel

Liefde in tijden van luiers

Lees verder
Advies

Ik hou van een 
getrouwde man

Lees verder